2020. 07. 23., Csütörtök, 13:00

Így áll jelenleg a 2020-ra ígért Deseda Camping fejlesztése

Hosszú évek óta téma Kaposváron a méltatlanul elhanyagolt Deseda kemping újraélesztése, a Németh István Program 2017-es létrejöttével úgy tűnt végre testet ölt az elképzelés. 2018 elején már látványtervet is kapott a beruházás, és az üzemeltető céggel is megkötötték a bérleti szerződést. Az eredeti tervek szerint 2020-ra elkészülő projektről 2 éve nem érkeztek hírek, utánajártunk mi történt azóta. Vagy mi nem...

A Deseda Campinget a Siótour nyitotta meg 1988-ban 250 férőhellyel, és nagyon hamar népszerűvé vált a lakókocsis turisták köreiben egy holland turisztikai lapban megjelent cikk után, mely többek között az ország legtisztább kempingjének nevezte. A következő évben holland, német, osztrák nyaralók lepték el a Deseda melletti kempinget, csúcsszezonban 400-500 fő pihent itt egyszerre.

A kemping fénykorának a teljesen indokolatlanul generált "kékalga ügy" vetett véget, miután 1993 júniusában fürdésre alkalmatlannak nyilvánították a Desedát. A bejelentést követően szinte teljesen eltűntek a látogatók, a vízbe senki nem merészkedett, a kempingben pedig összesen 3 lakókocsi maradt.

A Siótourt két másik balatoni kempingeket birtokló céggel együtt vásárolta meg az SCD Holding 2004-ben, majd 430 millióért próbálta értékesíteni, de végül "csak" 70 millióért kelt el a városnak 2008-ban. Időközben voltak vállalkozók, akik kísérletet tettek az üzemeltetésre, részben rendezvényhelyszínként hasznosítva a terület, de végül megszüntették a szerdődésüket. Mondani sem kell, hogy egy ekkora területnek nagy a karbantartási igénye, így miután gazdátlanul maradt, rohamos pusztulásnak indult.

2018 tavaszán, a Németh István Program keretein belül jelentették be, hogy teljesen megújul a kemping. A 2,54 milliárd forintos fejlesztés 4 csillagos kempinget, új közműhálózatot, korszerű közös helyiségeket, apartmanokat, lakókocsis beállókat és sátorhelyeket, belső utakat és parkolókat ígért.

A tervezet látványtervet is kapott:

2018 júliusában adták közre, hogy a Balatontourist Camping Kft. üzemeltetheti majd a kempinget annak elkészülte után, a Kft. tíz évre veszi bérbe.

Akkor ez állt a közleményben:

a bérleti szerződés az épületkomplexum 2020-ra tervezett átadás-átvételét követően lép hatályba, de a cég már a kemping tervezése, kivitelezése alatt együttműködik a várossal, segítve a beruházás megvalósítását.

Ennek már két éve, és már jócskán 2020-ban járunk, ezért a városnál érdeklődtünk a projekt haladásáról, ám választ nem kaptunk, ezért kilátogattunk a helyszínre, hogy a saját szemünkkel láthassuk a beruházás megvalósulásának jelenlegi állapotát. Amint láthatjátok, az első kapavágás még nem történt meg, és ahogy mondani szokás: jól áll neki a távolság, esetünkben a magas gaz, mely eltakarja a strand látogatói elől.

Reménykedve kérdezzük: vajon álom marad, vagy elkészül egyszer a Deseda Camping?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: