2020. 07. 22., szerda, 13:36

Egyre kevesebben hordanak maszkot a kaposvári boltokban, az eladókon is csak elvétve látni

Az elmúlt hétben több kaposvári üzletben is jártunk, hogy képet kapjunk arról, a kaposváriak mennyire tartják fontosnak jelenleg is a maszk hordását illetve felmértük azt is, hogy hol nem szólnak érte, ha valamilyen arcot eltakaró kendő vagy maszk nélkül térünk be az üzlethelyiségbe. 

Első utunk Kaposvár egyik legnagyobb hipermarketjébe vezetett. Furcsán konstatáltuk, hogy míg a délelőtti idősávban szinte mindenkin lehetett látni valamilyen arcot eltakaró eszközt, ez délutánra teljesen megváltozott, és minden harmadik ember nem viselt semmit, illetve akadt olyan illető is, aki a kezében cipelte végig a maszkját a bolton.

Rapid felmérést végeztünk Kaposváron - A vásárlók harmada továbbra sem hord maszkot

Rapid felmérést végeztünk Kaposváron - A vásárlók harmada továbbra sem hord maszkot

Május 4-től immár országszerte kötelezővé tették a szájat és az orrot eltakaró eszközök, például a maszkok, sálak vagy kendők viseletét az üzletekben történő vásárlás során. Így néhány nap elteltével kíváncsiak voltunk arra, hogy városunkban ez mennyire érdekli az embereket, és milyen arányban...

Ugyanezen boltban mi is bepróbálkoztunk azzal, hogy levesszük a maszkunkat és vártuk, hogy valamelyik ott dolgozó vagy biztonsági őr jelzi, hogy kötelező maszkhasználat van érvényben náluk - ahogy azt a bejáratnál kint lévő tábla is jelzi - de senki egy fél mondatot nem intézett irányunkba. 

Több dohányboltban is bepróbálkoztunk a napokban és a belvárosi kirendeltségekben már belépéskor szólnak, hogy valamivel takarjuk el az arcunkat, annyi kitételt viszont tesznek a vásárlók irányába, hogy az ott töltött rövid idő függvényében elfogadják akár azt is, ha a felsőnket húzzuk az orrunk és a szánk elé. 

 

 

Ugyanez nem igaz egy a külvárosban található trafikokban, ahol például egy, a sorban előttünk álló vásárló úgy válogatott az üzletben, hogy a maszkját a vásárlás idő tartama alatt a pultra helyezte, az eladó pedig meg sem említette neki, hogy talán fel is lehetne venni azt. A drogériákban azt vettük észre, hogy méretükből adódóan jobban oda tudnak figyelni, és a vásárlók mindegyike azt rendje és módja szerint hordja is. 

Új szabály: Csak a vendéglátóknak kell maszkot viselniük, a vendégeknek nem kötelező

Új szabály: Csak a vendéglátóknak kell maszkot viselniük, a vendégeknek nem kötelező

Nem kötelező a maszkviselét a zárt vendéglátóhelyeken és a játszótereken sem a legújabb kormányrendelet szerint. Az éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján a védelmi intézkedések következő ütemében a kormány csak annyit írt elő, hogy:

A legtöbb kaposvári üzletben az a tapasztalat, hogy a felszerelt plexi üvegek mögött a pénztárosok és eladók nem mindig viselnek maszkot, de ez némileg érthető is, hiszen 8-10 órában, főleg klimatizálatlan helységben borzasztó lehet folyamatosan hordani azokat. 

 

A törvény jelenleg is él, a zárt terekben, a vendéglátóegységek kivételével kötelező hordani a maszkot még ha ez macerás és kényelmetlen is, hiszen alapvetően mindenki megszabadulna tőlük, de a szabály az szabály!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: