2020. 05. 06., Szerda, 15:46

Rapid felmérést végeztünk Kaposváron - A vásárlók harmada továbbra sem hord maszkot

Május 4-től immár országszerte kötelezővé tették a szájat és az orrot eltakaró eszközök, például a maszkok, sálak vagy kendők viseletét az üzletekben történő vásárlás során. Így néhány nap elteltével kíváncsiak voltunk arra, hogy városunkban ez mennyire érdekli az embereket, és milyen arányban találkozunk maszk nélküli vásárlókkal.

Ezért hát nyakunkba vettük délután a várost, és több különböző üzletet vettünk célba Kaposvár különböző pontjain, bevásárlóközpontokat, kisboltokat és szakáruházakat is vizsgáltunk. Az üzletekbe betérve az volt az elv, hogy mindenhol az utunkba kerülő első ötven embert nézzük meg, hogy hord-e maszkot, eltakarja-e az arcát és száját az üzletben, vagy sem.

Az első helyszínen a város szélén egy szaküzletben nézelődtünk, és a felmérésünk elég drasztikusan indult, az első tíz elénk kerülő vásárlón semmi, az arcukat eltakaró, amúgy kötelező eszköz nem volt, így hirtelen meg is ijedtünk, hogy itt bizony magas lesz a szabályszegők aránya. Ám nem sokáig volt így, és szerencsére később is minden üzletben azt tapasztaltuk, hogy a többség visel maszkot bevásárlás közben, a legkimagaslóbb eredmény egy belvárosi hipermarketben volt, itt az emberek 86 százaléka betartotta a szabályokat.

De mit mond a szabályozás?

Sajnos volt ellenpélda is, az egyik bevásárlóközpontban az emberek majdnem fele, 44 százaléka nem viselt maszkot, a legkellemesebb meglepetést viszont az OBI szolgáltatta. A barkácsáruház egyedi bevezető “folyosót” épített a be és kijáratokhoz, hogy a betérő és távozó vásárlók ne is találkozhassanak, ráadásul az ott lévő figyelmeztető tábla csak a kezdet. Belépvén az üzletbe egy biztonsági őr sandít ránk, és ha nem viselünk maszkot, bizony megkér a távozásra. Elmondása szerint eleinte még sokakat kellett megállítania, mára már viszont nagyon kevesen mennek hozzájuk maszk nélkül.

A visszafordítást is higgadtan veszik tudomásul, de persze volt, aki már morgott néhány sort amiért nem mehetett be maszk nélkül.

Végeredményében elmondhatjuk, hogy Kaposváron a vizsgált négy üzlet első 200 vásárlójából 138 viselt maszkot, ami valamivel több, mint az emberek kétharmada (69%), de még mindig volna hová javítani ezt a statisztikát. Mindkét csoportban voltak fiatalok és idősebbek egyaránt, itt nem lehetett különbséget tenni, viszont láttunk olyan párosokat is, akiknél az egyik viselt maszkot, másik viszont nem.

Mi is arra buzdítanánk mindenkit, hogy hordjon maszkot, ha bevásárolni megy. Nem kellemetlen, és ha valakinek mégis az, néhány percet ki lehet benne bírni mások, és a saját érdekünkben.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: