2020. 07. 14., Kedd, 11:31

Csak két évig lesz biológia gimnáziumban, jön a járványtan és a globális klímaváltozás

Jelentősen átalakul a következő tanévtől a gimnáziumi biológiaoktatás, írja a Magyar Nemzet.

Három helyett már csak két évig lesz kötelező biológiát tanulni a gimnáziumokban, így a 10, 11 és 12. évfolyam helyett immár csak az első két évfolyam során kell majd bioszt tanulni, áll az új Nemzeti alaptantervben. Az utolsó két évben a diákok fakultációként még felvehetik a tárgyat.

A két új tankönyv, mely az új rendszerhez készült szabadabb kezet ad már a tanároknak, hiszen maguk dönthetik el, miként adják le a tananyagot a diákoknak: az élővilág szerveződési szintjeit követve a molekuláris szintekről a sejteken át az életközösségekig, vagy a magasabb szerveződési szintekről indulva a kémiai ismereteket is igénylő témakörökig.

A tartalmi változásokat a XXI. század természeti és technológiai kihívásai indokolták, az új témakörök között megtalálhatjuk az új evolúciós elméleteket, a járványtant, a különböző testmódosításokat és tetoválásokat, a fenntarthatóságot, a Föld és a Kárpát-medence értékeinek megismerését és a globális klímaváltozást is.

A változások nyomán lehetőség nyílik az önálló kutatásokra, élmény alapú tanulásra és a fenntarthatósággal kapcsolatos gondolkodásra is, hangsúlyosabbá válik az aktív tanulás.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: