2020. 07. 02., Csütörtök, 09:36

Már több, mint 200 festményen vannak túl - Interjú az egy éves Pacsmag Élményfestés csapatával

Kicsit több, mint egy éve számoltunk be arról, hogy a 2019-es Rippl-Rónai Fesztivál programja ingyenes élményfestéssel bővült, ám a férőhelyek olyan hamar beteltek, hogy még mi is meglepődtünk rajta. Már akkor megnyugtattunk benneteket, hogy időről-időre lesznek hasonló események a városban és milyen igazunk volt! Immár egy éve működik Kaposváron a Pacsmag Élményfestés, ennek kapcsán most Dórival, a csapat koordinátorával beszélgettünk az elmúlt időszakról és az elkészült alkotásokról.

Miért pont pacsmag?

Szerettünk volna egy olyan név mögé berendezkedni, aminek a jelentésével könnyedén tud azonosulni mindenki, hiszen általánosságban elmondható, hogy a jelentkezők többsége semmi előképzettséggel nem rendelkezik és művészeti pályafutásuk kimerült az általános iskolai tanulmányaikban. Ezek a festések igazából pont nekik szólnak, mivel nem oktatásról van szó, hanem egy laza, néhány órás kikapcsolódásról, élményről. Az idő bebizonyította, hogy a névválasztás remeknek bizonyult, nem tudunk felidézni olyan alkalmat, mikor ne hangzana el valamilyen formában a „pacsmagolok, pacsmagolás” kifejezés.

Milyen volt az első festést koordinálni?

Számomra nem sokban volt más érzés, mint mondjuk a sokadik alkalmat, az izgalom megmaradt, hiszen szeretném a maximumot kihozni mindenkiből. A lámpaláz nálam más töltetű mint számukra, hiszen ők a képességükbe vetett hitük miatt aggódnak, én pedig amiatt, hogy senki ne távozzon csalódottan. Mindig nagy élmény mikor látom a folyamatot, ahogy az eleinte kétkedők egyre elmélyültebben és egyre kevesebb segítséggel alkotják meg első festményüket, és a program végén elégedetten konstatálják, hogy bizony alábecsülték önmagukat.

Az első alkalom talán abban volt picit másabb, mint a többi, mert aggódtunk, hogy az emberek nem lesznek nyitottak. Pont egy évvel ezelőtt a Rippl–Rónai fesztivál keretein belül nyitottuk meg kapuinkat, és szerencsére rácáfoltak a félelmeinkre, ugyanis a meghirdetett időpontok néhány nap alatt megteltek.

Próbáltad már az élményfestést? - A Rippl - Rónai Fesztiválon most ingyenesen lesz rá lehetőséged velünk!

Próbáltad már az élményfestést? - A Rippl - Rónai Fesztiválon most ingyenesen lesz rá lehetőséged velünk!

Alig egy hét és kezdődik Kaposvár egyik legkedveltebb rendezvénye a Rippl-Rónai Fesztivál! Az idei évben számos újdonságot köszönthetünk a programban, ilyen a városkánkban először debütáló Élményfestés is amelyet a 74nullanulla is támogat!

Immár több, mint egy éve működünk, amit egy nagyobb volumenű rendezvénnyel szerettünk volna megünnepelni, ám rajtunk kívül álló okok miatt elmaradt, így "kárpótlásként" egy három hétig tartó nyereménysorozatot hirdettünk, „Három hét, három kép” címmel, ahol minden héten egy olyan festményt sorsoltunk ki, amit egy-egy alkalommal a lelkes vállalkozókkal együtt festettünk meg. Na de majd jövőre!

Hogy zajlik egy festés? Milyen előkészületek vannak?

Minden hónap végén új időpontokat és képeket hirdetünk, amik között gyakran elrejtünk egy-egy neves művész alkotását is. Ha a kedves érdeklődő jelezte részvételi szándékát és egyeztettünk minden fontos részletet, semmi más dolga nincs, mint megjelenni a megbeszélt időpontban. Az előkészületek mindig a meghirdetett kép jellegétől változnak, van amikor előrajzolt vászon várja a vendéget de előfordul olyan is, hogy saját maguknak rajzolják fel, a legrémisztőbb változat pedig az, amikor egy teljesen üres vászonnal kerülnek szembe a festeni vágyók. Minden szükséges eszközt mi biztosítunk, a munka folyamatát pedig az első lépéstől az utolsóig végig kísérjük és segítjük. 

 

Mennyi kép készült azóta? 

Az első alkalom óta eltelt idő alatt, több mint kétszáz festmény készült nálunk. 

Férfiak is járnak festeni? Esetleg párok?

Azt tapasztaltuk, hogy ezt a kikapcsolódási formát nagy százalékban hölgyek veszik igénybe, természetesen ez nem azt jelenti, hogy néha nem téved be hozzánk egy-egy ember az erősebbik nemből, aki szeretné kiélni kreativitását, vagy csak szimplán szeretné boldoggá tenni jelenlétével szeretett párját. Direkt ezeknek az alkalmaknak kedveznek páros festéseink, ahol a szerelmesek, barátok, családtagok közösen készíthetik el festményüket.

És, hogy hogy élték meg azok, akik már jártak Pacsmag élményfestésen?

Egyik vendégünk, Janka szerint olyan, mintha 4 órára kihúznának a konnektorból – és a végén mégis fel lennél töltve, mintha 4 órára kicsit megállna a világ és ez idő alatt képes lennél bármit megtanulni – például festeni egy képet.

Sosem felejtem el, először hagytam másra a kisfiam és elmentem festeni, első gyerekes anyuka színtiszta bűntudat és teljes para, és ahogy gyűltek az ecsetvonások én elfelejtettem a gyerekemet-senki ne szóljon a gyermekvédelemnek - mondta Janka.

Talán sokat elárul az is, hogy soha nem láttam senkit - pedig már 5 képet festettem meg – aki a telefonját nyomkodta volna közben - folytatta. Dóri fantasztikusan magyaráz, közben nagyon jókat nevetünk a csapattal, ahogy megküzdünk a rétegekkel, a színekkel, az ecsetekkel és az Eleven kávézós szendvicsekkel. Amit még kihangsúlyoznék, hogy a sikerélmény garantált, mármint a valódi siker, mert végül addig pacsmagolunk, amíg ezt el nem érjük. Mindössze két féle embernek való igazán a Pacsmag: Aki szeret(ne) festeni és aki nagyon fél festeni, mindenki másnak nem ajánlom.

Egy másik rendszeres vendég Zsófi, alapvetően azért megy, mert neki ez részben egy terápia, amellett, hogy szeret alkotni és összességében mindent, ami szép:

- Mindig az az elvárásom és a célom, hogy kizökkenjek abból, amilyen lelki állapotban vagyok, és így megoldást találhassak az aktuális ügyeimre. Olyan ez, mint a futás vagy bármilyen sport, csak itt közben születik egy szép festmény is, ami utána további szép pillanatokat ad a lakás díszeként vagy amikor elajándékozom, akkor a megajándékozott öröme által. Sokszor volt, hogy elég gondterhelten érkeztem, és amikor eljöttem, akkor már tudtam a megoldást a problémákra. Kikapcsol, pihentet és amikor a barátaimmal vagy a családdal voltam, akkor nagyon jó közös élmény-morzsa gyűjtés volt. Összefoglalva aktív relaxálás, kipihenve, feltöltődve, mosolyogva és egy szép képpel távozok mindig.

Átlagban hány fővel zajlanak a festések?

Képtől függően állítjuk be a létszámot, ami nagy általánosságban maximum tizenhárom fő. Így mindenkire jut elegendő idő, ha segítségre van szükség és a személyes varázs sem veszik oda teljesen. Ez utóbbi nagyon fontos számunkra, hiszen indulásunk idején nem működtünk nagy létszámmal, és ennek köszönhetően nagyon barátságossá, személyessé tudtak válni ezek az alkalmak, így pedig mi is kedves és különleges embereket ismerhettünk meg.

Van lehetőség privát festésre is?

Családtagoknak, baráti társaságoknak, gyerekeknek, kollégáknak szívesen indítunk privát festéseket. Ebben az esetben minden a csoporton múlik a kitűzött időponttól egészen a választott képig. 

Csak kezdő festeni nem tudó emberek jelentkeznek vagy vannak köztük gyakorlottabbak is?

Ezek a programok többnyire azoknak szólnak, akik nem rendelkeznek semmilyen előképzettséggel, hiszen nem oktatásról van szó. Persze, aki fogékony rá, elsajátíthat némi alaptudást is.

Sok a visszajáró?

Természetesen vannak akik már masszív tagjai a pacsmagélménynek. 

Mennyi időt vesz igénybe egy kép megfestése?

Általában három órás egy alkalom, de ez függ a kép méretétől, nehézségi fokától is.

Mik a jövőbeni tervek?

Idővel szeretnénk egy minden igényt kielégítő saját kis kuckót, ahol bővíthetjük repertoárunkat és a számos tervben lévő eseményt lebonyolíthatjuk.

Mi már kipróbáltuk nemrégiben, és valami fenomenális élményben volt részünk, így titeket is csak biztatni tudunk rá!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: