2020. 06. 04., csütörtök, 09:21

Ezek a legjobb Irsai Olivér márkák - Nem mindig a drágább bor a jobb!

Az utóbbi években az egyik legnépszerűbb bor lett a friss, könnyű, gyümölcsös ízű, enyhén muskotályos illatú Irsai Olivér száraz változata, épp ezért került a Nébih legújabb tesztjének célkeresztjébe. A szakemberek huszonöt 2019-es évjáratú Irsai Olivér bort vizsgáltak meg laboratóriumban, laikus borkedvelőkkel kiegészülve. Az eredmény igen tanulságos.

Az Irsai Olivér szőlőfajtát Kocsics Pál szőlőnemesítőnek köszönhetjükaki 90 éve hozta létre a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból. Így, ha másképp nem is, a közös nemesítő révén rokona, a szintén Kocsis Pálnak köszönhető Kocsis Irma fajtának. Ugyanakkor a valóságban is rokona a Cserszegi Fűszeresnek, amit Bakonyi Károly az Irsai Olivér és a Tramini keresztezésével hozott létre.

Az Irsai nem csak bor, de csemegeszőlőként is kedvelt

A Nébih tesztjén ellenőrizték a borok alkoholtartalmát - ami 10,3 és 13,2 százalék között mozgott -, vizsgálták a külső megjelenést, tisztaságot, a színt, az illatintezitást, karaktert, az íz-, zamatintenzitás és az összbenyomást.

A NÉBIH szerint ezek a legjobb balatoni lángosozók

A NÉBIH szerint ezek a legjobb balatoni lángosozók

Az élelmiszerbiztonsági-hivatal Szupermenta programja évek óta teszteli a legnépszerűbb élelmiszereket, így a nyár slágertermékei, a fagyi és a sült hal is górcső alá került már, ezúttal pedig a lángosozókat értékelték. 12 balatoni vendéglátóhelyet ellenőriztek és teszteltek, a komplex...

Az aranyérmes a Frittmann Irsai Olivér lett, a dobogó második fokára a Font Irsai Olivér került, a harmadik a Dubicz Irsai Olivérje lett.

 

Tanulságos a lista, hiszen a dobogós borok pont nem a legdrágábbak közül kerülnek ki, ugyanakkor az utolsó 5 helyből kettő is 2000 Ft felett van.

Mentsétek el a listát, és vegyétek elő, ha borvásárláshoz készültök!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: