Az utóbbi években az egyik legnépszerűbb bor lett a friss, könnyű, gyümölcsös ízű, enyhén muskotályos illatú Irsai Olivér száraz változata, épp ezért került a Nébih legújabb tesztjének célkeresztjébe. A szakemberek huszonöt 2019-es évjáratú Irsai Olivér bort vizsgáltak meg laboratóriumban, laikus borkedvelőkkel kiegészülve. Az eredmény igen tanulságos.
Az Irsai Olivér szőlőfajtát Kocsics Pál szőlőnemesítőnek köszönhetjük, aki 90 éve hozta létre a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból. Így, ha másképp nem is, a közös nemesítő révén rokona, a szintén Kocsis Pálnak köszönhető Kocsis Irma fajtának. Ugyanakkor a valóságban is rokona a Cserszegi Fűszeresnek, amit Bakonyi Károly az Irsai Olivér és a Tramini keresztezésével hozott létre.
A Nébih tesztjén ellenőrizték a borok alkoholtartalmát - ami 10,3 és 13,2 százalék között mozgott -, vizsgálták a külső megjelenést, tisztaságot, a színt, az illatintezitást, karaktert, az íz-, zamatintenzitás és az összbenyomást.
Az aranyérmes a Frittmann Irsai Olivér lett, a dobogó második fokára a Font Irsai Olivér került, a harmadik a Dubicz Irsai Olivérje lett.
Tanulságos a lista, hiszen a dobogós borok pont nem a legdrágábbak közül kerülnek ki, ugyanakkor az utolsó 5 helyből kettő is 2000 Ft felett van.
Mentsétek el a listát, és vegyétek elő, ha borvásárláshoz készültök!