A NÉBIH szerint ezek a legjobb balatoni lángosozók

2019. 08. 07., szerda, 09:54

A NÉBIH szerint ezek a legjobb balatoni lángosozók

Az élelmiszerbiztonsági-hivatal Szupermenta programja évek óta teszteli a legnépszerűbb élelmiszereket, így a nyár slágertermékei, a fagyi és a sült hal is górcső alá került már, ezúttal pedig a lángosozókat értékelték. 12 balatoni vendéglátóhelyet ellenőriztek és teszteltek, a komplex ellenőrzés során több mint 140 mintán mintegy 500 laboratóriumi mérést végeztek. Lássuk az eredményeket!

12 helyet teszteltek töviről hegyire

A NÉBIH gasztró kommandó csapata még a szezon kezdete előtt felmérte azokat a vendéglátóhelyeket, ahol lángos is szerepel a kínálatban, melyből közel 100! található a Balaton partján. Ebből a listából választottak ki 12 helyet, melyeket komplex vizsgálat alá vetettek.

Mindenből IS mintát vettek

A Szupermenta tesztjeinek különlegessége, hogy a felügyelők a létesítmények azon részeit is ellenőrizhetik, amelyek a vásárlók számára nem láthatóak és nem megközelíthetőek. Vizsgálták a háttérben folyó ételkészítési folyamatot, és mintát vettek az ételből, az olajból, alapanyagokból, amelyeket laboratóriumba szállítottak további vizsgálatokra.

 

 

Rákkeltő lehet a túlhevített olaj

A vizsgálat külön kiemelte, hogy a bő zsírban, olajban sütés esetében fontos tényező a sütőzsiradék minősége, a sütési hőmérséklet és sütési idő. A helytelenül használt, túlhevített zsiradékban az egészségre káros, gyakran rákkeltő vegyületek keletkezhetnek, ezért mintát vettek a forró sütőolajból és a késztermékből is.

 

 

Kétféle teszten pontozták a lángosokat

Emellett érzékszervi vizsgálat is történt, melyet friss állapotban, a sütés helyszínétől csak pár méterre végezték el a képzett szakemberek a natúr lángosokon. 1 lángos kapott kiválóan megfelelt minősítést, 4 termék átlag feletti, 6 átlagos, míg 1 lángos átlag alatti minősítést ért el.

Kedveltségi tesztet is végeztek, mely során vásárlói szemmel, inkognitóban tesztelték a sajtos-tejfölös lángosokat. Az értékelési szempontok között volt a választék, a higiénia, felszereltség, a kiszolgálás és az összbenyomás is. A lángosnál pedig a külső megjelenést, színt, illatot, ízt, állagot értékelték.

 

 

A három dobogósból kettő somogyi

Az összesített eredmények az előbbiek egyesített eredményéből születtek, ez alapján 1. helyen a révfülöpi RÉV Büfé végzett, 2. lett a zamárdi Sarok Büfé, míg harmadikként a Balatonszárszón található Róza Mama Büféje zárt.

 

 

A 74nullanulla Kaposváron tesztelte a lángosokat 3 éve, itt találjátok az eredményeket!

Ha a balatoni lángos- és sülthal árak érdekelnek, itt olvashattok róla!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: