2020. 05. 28., csütörtök, 10:09

Ma van a Hamburger világnapja!

A hamburgert mindenki imádja, és nem kell bemutatni senkinek: grillezett, fűszeres darált marhahús, amit enyhén édes zsemlébe helyeznek sajttal, szósszal és zöldségekkel. Ez az egyszerű, de mégis zseniális összeállítás meghódította az egész világot, mégsem tudják sokan, honnét származik. Talán Hamburgból? Nem olyan biztos az, 4 teória is kering az eredetéről!

#1 - Az ismert verzió

Sokan úgy gondolják, hogy a hamburger története Hamburgban kezdődött. Egy Németországból eredő úgynevezett Rudstück warm nevü ételre vezetik vissza az eredetét. Ez egy zsömlébe helyezett sült marha-, vagy sertéshús szelet, amelyet egy tipikus szósszal kennek meg és mellé savanyú uborkát, illetve aszpikot esznek. A receptje állítólag német bevándorlókkal került Amerikába, ahol aztán hamar elterjedt.

 

Rudstück warm

 

#2 - Egy másik Hamburg, Amerikából 

Egy másik elképzelés, hogy a Hamburger kifejezés Amerikából származik, méghozzá 1885-ben keletkezett Eeire County búcsújában, Hamburg városban, New York államban. Itt volt a Menches testvéreknek egy lacikonyhája, ahol a sertéshús hiány miatt marhahússal kísérleteztek. A kísérlet eredményét aztán a helynév alapján Hamburgernek nevezték el.

 

A Menches testvérek

 

#3 - Szárított marhahús egyenesen Németországból

Létezik egy harmadik teória is, mely szerint Amerika meghódításának első éveiben, amikor még nem épült ki a marhatenyésztés, a marhahús luxuscikknek számított. Európából importáltak marhahúst hajókon, amit kissé megfüstöltek, sóztak és jéggel hűtöttek, hogy ne romoljon meg a hosszú út során. Mivel a hús kemény volt, mire megérkezett, ezért általában megdarálták, néha zsemlemorzsát és aprított hagymát is kevertek bele. Az importforgalom nagy része Hamburg kikötőjén át bonyolódott, ezért Hamburg a jó minőségű hús védjegyévé vált, ahonnan a kifejezés kialakult.

 

Szárított marhahús

 

#4 - A bizonyított verzió, melynek semmi köze Hamburghoz

Bizonyítottnak látszik azonban, hogy az első Hamburgert, abban a formában, ahogy most is esszük, tehát zsömlében és nem kenyérben, egy bizonyos Oscar Weber Bilby készítette 1891-ben, Tulsa városban, Oklahomában. Aztán 1933-ban meg is nyitották ugyanitt a saját hamburgerezőjüket, mely a Weber's Superior Root Beer Stand nevet kapta. Mindent saját kezűleg gyártottak, a  steaket, zsemlét és a gyökérsört is. Még ma is ugyanazt a grillt használják, amin korábban az első hamburgert sütötték, azzal a különbséggel, hogy fa üzemről gázosra építették át.

 

A Weber's Superior Root Beer Stand burgere manapság

Bármelyik verzió is az igaz, ma engedjétek el a lelkiismeretetek és toljatok egy jó burgert! Nagy Kaposvári Hamburger Tesztünk segít a választásban!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: