A nagy kaposvári HAMBI TESZT

2018. 01. 18., csütörtök, 18:41

A nagy kaposvári HAMBI TESZT

Éjjó-éjjó, kedves Eszemiszom' rovat kedvelő olvasóink, kezeket fel, hiszen hosszú-hosszú idő után újra a tettek mezejére léptünk! Nem is mezőre, hanem egyenesen Kaposvár gasztro dzsungelébe, a klasszikusok klasszikusának, a szendvicsek királyának, az éhes bendők megmentőjével, a hamburger nagy tesztjével! Lássuk, vajon Kaposváron hol kapni a legjobb burgert?!

Hogy még véletlenül se vádolhassatok bennünket részrehajlással, hirdetést adtunk fel, melyben rátermett kaposvári ételtesztelőket kerestünk. Egy kisebb postaláda meg is telt volna a sok jelentkezéssel, de végül sikerült kiválasztanunk 3 fiatal és kellőképp motivált gasztro nindzsát, akik végigfalták velünk ezt az ízekben, élményekben és kalóriában gazdag túrát.

Kaposvár nem teng túl a burgerezőket illetően, 10 helyet sikerült összeszámolnunk melyek kínálatában zászlóshajó a burger, van köztük több mint 20 éve működő és olyan is akik pár hete nyitottak. Ahhoz hogy mindenki egyenlő esélyekkel induljon, kettéválasztottuk a mezőnyt, hiszen a kézműves burgereket nem említhetjük egy lapon az "utcai" burgerekkel, így az Erzsébet Sörház és a Kiss-Villa Curpád egy külön kategóriában mérettettek meg. Persze lehet vitatkozni rajta, hogy mi a kézműves és mi nem, de az alapanyagok mennyisége és minősége, na meg az ár mindenképp indokolttá teszi a megkülönböztetést.

Szintén az esélyegyenlőség jegyében mindenhol alap sajtburgert fogyasztottunk, a szempontok pedig a következők voltak: íz, esztétika, mennyiség.

 

Kapos street food 

Sajtburger - 890 Ft, 493 gramm

 

Dorottya

Habár, aki készítette a hamburgert nagyon kedves volt, az elkészítést nem tudom hasonló lelkesedéssel dícsérni. Minden előre kész alapanyagot egyesével a mikróba tett, majd bele a gyanúsan bolti ízű buciba és voilá. Természetesen észben kell tartani, hogy ez mégiscsak street food, szóval a legnagyobb hangsúly az olcsó árakon és a gyorsaságon van, amikben egyébként remekelt a hely. Ügyetlenül evő társaimnak pluszba jó hír, hogy szinte korlátlan mennyiségű plusz szalvétát kaphatsz!

Íz: 10/5 Esztétika: 10/5 Mennyiség: 10/10

 

Bendegúz

A lehetőségekhez képest, elvárásaimat bőven túlteljesítve jó volt. Tipik street food, állva kell enni, meg full elvitel az egész, de jó. Buci nem volt annyira omlós, mint a Torkosban, viszont nyomokban éreztem a sajtot, igaz lapka sajt volt.

Íz:10/7  Esztétika: 10/7 Mennyiség: 10/10

 

 

Laura

A mikrózásokhoz képest egész ízletes volt. Kivéve a (lapka)sajtot, amit lehet, hogy ebben a sajtburgerben lehetett a legjobban érezni, viszont nem volt valami finom. Valahogy nem álltak össze az ízek. A hölgy pedig még külön szalvétát is kedvesen adott.

Íz:10/7  Esztétika: 10/7 Mennyiség: 10/10

 

Ifj. Gourmet Gizella (74nullanulla)

A Street food burgere számomra az utcai burger tökéletes megtestesítője. Nem kézműves, nem angus marha, de perceken belül elkészül és marha jól laksz vele. A buci klasszikus "édes bolti", a hús szép méretes, épp kellően fűszeres és a további belevalók is hozzák ugyanezt a szintet. A kedves kiszolgálással együtt ez a burger kiemelkedik a kategóriájából.

Íz: 10/7  Esztétika: 10/7  Mennyiség: 10/10

 

Teleki burger (idő közben bezárt)

Sajtburger - 650 Ft, 273 gramm


Dorottya

Az Erzsébet burgere mellett a nap másik végletén lévő meglepetése a Teleki Burger volt. Még meg se kaptuk az ételt, mikor már a hely kinézetére 10/3 bíztatót írtam, és vegül nem csalódtam. Kinézetre egy rosszul sikerült reggel összedobott szendvicshez tudnám hasonlítani, ízre szintén. Meglepő dolog volt viszont, hogy habár alig volt benne valami, az a valami mindannyiunknak szétesett és szinte lehetetlen volt egyben tartani. A hamburger legjobb része az erősen közepes ízű zsemle, az egész élményé pedig, hogy amíg én vihettem melegítette a kezeimet a hidegben. 

Íz: 10/3  Esztétika 10/3  Mennyiség:10/5

 

Bendegúz

Nem akartam nagyon gonosz lenni, de néha muszáj. Árban ez vitt mindent a maga 650,- forintjával, de ez az értékelésemben is látszik. A hely maga cuki, de kicsi (ezt nem pontozzuk) és elvitelre kértük emiatt a hambit. A sajtburger kicsi volt, a bucija tömött. A feltétet sajnos nem vitték túlzásba. Sajt volt benne és rá is volt olvasztva a húspogácsára, de az ízén nem éreztem, hogy lett volna benne, inkább csak akkor, mikor szétbontottuk a burgert, hogy belenézzünk. A hús itt volt az eddig tesztelt helyek közül a legrosszabb (számomra). Full mirelit és szerintem abból sem a legjobb, de nagyobb mint a Floridában.

Íz: 10/5  Esztétika: 10/5  Mennyiség: 10/5

 

 

Laura

Nem szeretnék túlságosan kritikus lenni, de ez mi volt?! Mintha csak összedobáltak volna random dolgokat. Csak azért ettem meg, mert éhes voltam. A hús borzasztóan rágós volt, az íze pedig elég borzalmas. A többi hozzávaló pedig ugyancsak nem segített rajta, a sajtot meg egyáltalán nem is éreztem benne.

Íz: 10/4  Esztétika: 10/5  Mennyiség: 10/5

 

Ifj. Gourmet Gizella (74nullanulla)

A Teleki utcai burgerező nyilvánvalóan nem az epic kézműves burger fanokat próbálja becsábítani, inkább a "10 perc múlva indul a távolsági, de még gyorsan be kéne dobni valamit" vonalra pozícionálta magát ezzel a parizeres szenyóra hajazó burgerrel. A buci igencsak távoli rokonságban áll a klasszikus burger zsemlével, szinte keménynek mondható és teljesen íztelen, a kis méretű, fagyasztóból érkező hús és a fehér színű "sajt" pedig nem javítanak a helyzeten. Többet nem kívánok elmondani, kérem kapcsolja ki.  

Íz: 10/4  Esztétika: 10/4  Mennyiség: 10/5

 

Erzsébet Sörház

Angus marha burger - 1850 Ft, 435 gramm

Dorottya

A hely természetesen szinte összehasonlíthatatlan a többivel, kellemes, visszafogott és hangulatos (ebben a zene nagy szerepet játszik). Ha őszinte szeretnék lenni, fiataloknak kevésbé ajánlanám, mint inkább felnőtteknek. A hamburger lenyűgözö volt, előtte ettünk már 4 helyen, mégis izgatott lettem, amikor megláttam (ezt remélem a kép alapján megértitek). Ízre sem csalódtam benne, sőt. A házi szósz volt talán a kedvencem benne és úgy érzem a mellé járó sültkrumplit se lehet szó nélkül hagyni.

Íz: 10/9.5  Esztétika: 10/10  Mennyiség: 10/8

 

Bendegúz

Ez volt a legjobb. Persze más kategóriában indul, mint a többi hely, de azért megvolt az az „ahhhh” pillanat mikor beleharaptam a sajtburgerbe. Tálalása szép volt és járt hozzá krumpli is. A hús itt volt a legjobb és fixen itt készült marhából. A buci is mindent vitt. Szépen meg volt pirítva, szezámmag a tetején. Érezhetően nem az a gyorsan boltba veszünk valami bucit kategória volt. A házi szósz külön megérne egy házidolgozatot, de most megelégszem annyival, hogy tökéletes. Zöldséggel szépen meg volt pakolva. Sajt érezhető volt és rá is volt olvasztva a húsra. Igazából nem tudok kötözködni sem a hambival sem a hellyel. Összegzésként extra volt. Messze a legextrább.  

Íz: 10/10  Esztétika: 10/10  Mennyiség: 10/8

 

 

Laura

Igeeeeen! Ez nagyon telibetalált. Nem tudok mit kifogásolni, minden tökéletes volt, az íze pedig csak adja magát. Egyértelműen a marhahús és a szósz együttes kombinációja dominált. Említésre méltó, hogy a burgerben nem ketchup, mustár és egyéb társait találhattuk, hanem egy külön szószt, ami eltért a szokványostól és ezáltal jóval másabb íze volt, mint a többi helyen, és jobban illett a burgerbe is. Mondhatni, az ízlelőbimbóim elélveztek evés közben.

Íz: 10/10  Esztétika: 10/10  Mennyiség: 10/8

 

Ifj. Gourmet Gizella (74nullanulla)

Már az összetelétele - Angus marha húspogácsa, gouda sajt, bacon, házi mártás - előrevetítették hogy itt bizony nem egy átlagos műsor, hanem egy blockbuster következik és nem is csalódtunk a popcorn faktort illetően. Ránézésre is látszik hogy nem egy ligában játszik a többi burgerrel, és a kóstolásnál is előjön a különbség. A dögös 200 grammos marha pogácsa enyhén borssal és sóval fűszerezett, végig dominál a hús. A buci idegenlégiós, de ennek ellenére teljesen rendben van, és az egyetlen sajtot is ők rejtették, aminek ki is éreztem az ízét.

Íz: 10/8  Esztétika 10/8  Mennyiség: 10/8

 

Torkos Gyorsbüfé

Sajtos Retro - 790 Ft, 480 gramm

Dorottya

A Torkos Gyors okozta a legnagyobb pozitív meglepetést nekem, mivel ez volt az első alkalmam itt (ezért a félreeső helyét hibáztatom). Maga a hely csendes, az alkalmazottak kedvesek es külön izgalmakkal szolgálnak az instabil bútorok, hisz már maguktól a székektől rodeo feelinget kaptam (megértitek, ha kiprobáljátok). A hamburgerük engem lenyűgözött, hogy ezt bizonyítsam bevallom, hogy egyik este még álmodtam is vele. A méretén kívül a buci volt a legjobb része, ami ízre és állagra is itt volt az egyik legjobb és persze a zöldség és szósz mixet is eltalálták (amit vegetáriánusként különösen értékelek). 

Íz: 10/7  Esztétika: 10/7  Mennyiség: 10/9

 

Bendegúz

Kicsi, barátságos beülős hely. A hambit nézve a többihez képest több zöldség volt benne, ami nálam plusz pont. Sajt rá volt pirítva, igaz az ízét nem nagyon éreztem (sad). A buci itt volt az egyik legjobb. Omlós volt és az esztétikához adott az is hogy a tetejére szezámmag volt szórva.

Íz: 10/8  Esztétika 10/8  Mennyiség: 10/9

 

 

Laura

Az erősen instabil székek ellenére a hely barátságos, a várakozási idő egyáltalán nem sok, és a burger a kedvenceim közé tartozik. A buci is helyben készített, ezt kifejezetten lehetett érezni rajta. Egyetlen kifogásolni valóm volt, a sajtos választás ellenére alig lehetett benne érezni a sajtot, viszont pozitívum volt ahogyan az ráolvadt a húsra - szerintem ennek alap elvárásnak kéne lennie. Összességében az ízek kombinációja egészen lenyűgöző.

Íz: 10/9,5  Esztétika: 10/8  Mennyiség: 10/9

 

Ifj. Gourmet Gizella (74nullanulla)

A Torkos hambi megjelenése a Kapos Burgeres burgerre hajaz, árban és súlyban is nagyjából ugyanabba a kategóriba esnek, a legfeltűnőbb különbség a buci színében mutatkozik és ez tetten érhető az ízében, állagában is. Az előny, hogy itt frissen, helyben sütik őket, behozhatatlan hátrány bármilyen friss bolti bucival szemben - puha, egészen könnyed, ez a kép alapján is levágható. A húspogácsát a színe alapján megsütötték ahogy kell és a sajtnak is volt ideje ráolvadni. Egyetlen negatívumként a továbbiakban láthatatlan szellemként kísértő kajaszagot tudnám említeni, de ilyen ez a popszakma...

Íz: 10/8  Esztétika: 10/7  Mennyiség: 10/10

 

Florida Burger City

Sajtos burger - 670 Ft, 252 gramm

Dorottya

Ha szeretnél egy szuperul kinező helyre menni, ahol olyan akvárium van, ami még 4 felnőttet is két percre teljesen szó nélkül hagy és lenyűgöz, ajánlom. Ha egy jól kinéző helyre akarsz menni, ahol még a hamburger is jó, nem fog fájni, ha egy kicsit tovább keresel. A méret meglepően kicsi volt, de mint tudjuk, nem ez a lényeg... viszont ez a hamburger mással se nyűgözött le. A hús látványosan túl kicsi volt (nem mintha engem ez annyira zavart volna), a szósz viszont túl sok (ami már jobban zavart, mivel nem csak az asztal, de sajnos még én is teljesen olyan lettem). Összességében legjobban egy felhőhöz tudnám hasonlítani, mivel se feltűnőbb állaga, se íze nem volt. 

Íz: 10/4  Esztétika: 10/6  Mennyiség: 10/4

 

Bendegúz

A hely maga szép. Látszik, hogy törekednek a megújulásra, meg persze az akváriumos helyeket is szeretem, de itt most a sajtburgert kell nézni. Kezdem a pozitívummokal: kinézetre szép volt, jó volt ránézni a friss salátára is a hambiban meg szezámmagos volt a zsemle, ami jobban is néz ki meg én szeretem is ha ilyen. A hús finom volt, de sajnos érződött rajta, hogy mirelit és ebből fakadóan rágós. A mérete is lehetett volna nagyobb, mert elveszett a húspogácsa a hambiban. Meg persze az egész sajtburger lehetett volna nagyobb. A sajt meg rá lehetett volna olvasztva (szerintem) és nem csak beletéve.  

Íz: 10/6  Esztétika: 10/7  Mennyiség: 10/4

 

 

Laura

A hús fűszeres íze kompenzálta a kicsi méretét. Ahogy a burger finom íze is kompenzálta az - a többi burgerhez képest feleannyi - adagot. Bőséges ketchupot és mustárt raktak bele, amit egyébként én szeretek, de ez már talán picit túlzás volt. Az elkészítés kétség kívül itt volt a leggyorsabb. Az akváriumban a halak pedig szórakoztatóak voltak, és a figyelmemet is sikerült elvonniuk az eredeti feladatról és annak jelentőségéről.

Íz: 10/7  Esztétika: 10/7  Mennyiség: 10/4

 

Ifj. Gourmet Gizella (74nullanulla)

Hej, de szeretettem ide járni tízenévesen suli után! Azóta viszont kitágult előttem a világ és másként nézek erre a szebb napokat látott burgerre, aki ugyanaz maradt. Ugyanaz a srác, aki ugyan ránézésre nem mutat rosszul a szép nagy, friss salátával és sajttal, de ha a lelke mélyére nézünk a nagykéssel, láthatjuk hogy nagyon felületes. Már a súlya - ami majdnem fele a Torkos vagy a Street food burgerének - gyanús, amit megmagyaráz a túlzottan levegős buci és a parányi hús, amire lehet hogy nem tudok egyéb rosszat mondani, de ez is elég negatívum. Mivel az enteriőr nem tartozik a teszt szempontjai közé, ez nálam sajnos egy gyenge hármas, ami pontozásban:

Íz: 10/5  Esztétika: 10/5  Mennyiség: 10/4

 

Az első kör eredménye

Erzsébet Sörház - 107,5 pont (kézműves kategória)

1. Torkos Burger - 99,5 pont

2. Kapos Street Food - 92 pont

3. Florida Burger City  - 63 pont

4. Teleki Burger - 53 pont

 

Hamarosan jövünk a második körrel (Texas Burger, Vasút Büfé, Kiss-Villa Curpád Étterem, Kis Florida, Adri Hambi-Bár) és egyben az összesített eredménnyel, amikor is kiderül melyik Kaposvár legjobb burgere!

Ha nem akartok lemaradni róla, kövessetek minket Facebook-on!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: