2020. 05. 25., Hétfő, 13:32

A Deseda is bekerült az ország 10 kevésbé ismert, de gyönyörű tó válogatásába

Az impressmagazin készített egy összeállítást 10 kevésbé ismert, gyönyörű hazai tóról, melyek között meseszép tavak, festői víztározók és kristályvizű bányatavak vannak. A Deseda is bekerült az illusztris társaságba, de a kaposvári városligeti Malom-tavat is megemlítik a leírásban. Nagyszerű válogatás, görgessetek a legaljáig!

1. Hársas tó – az Őrségi Nemzeti Park területén

Szentgotthárd egyik legszebb éke a Máriaújfalu településrész szélén elterülő Hársas-tó, mely az Őrségi Nemzeti Park része.

A Hársas-patak felduzzasztásával létrehozott völgyzárógátas árvíztározót a szomszédos Apátistvánfalva erdejében eredő Hársas-patak táplálja. Strandja igen népszerű a messzebbről érkező turisták körében is.

2. Borostyán tó – az egykori Borostyán út mentén

A Zalalövőn található Borostyán-tó egy 35 hektár vízfelületű, tiszta vizű tó, amely fürdésre tökéletesen alkalmas, és csónakázni is lehet rajta. Nevét a település határán egykor átvezető Borostyánkő útról kapta.

A kiépített strandon sporteszközkölcsönzés (kajakok, kenuk, csónakok, vízibiciklik), strandröplabda és strandfoci pálya áll a vendégek szolgálatába. A tó körül egy 20 állomásos erdei tornapálya található.

3. Arlói tó – olyan, mint a Gyilkos-tó

Arló község Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén a Hódos-patak völgyében fekszik. Fő nevezetessége a tó, amely egy földcsuszamlás révén keletkezett.

Ez egy igen ritka jelenség. Európában összesen két ilyen tó van: az Arlói, és az erdélyi Gyilkos-tó.

A Suvadás Ligetben található a strand, ahol az árnyékot lombos fák, valamint a part mentén sorakozó mediterrán hangulatú, nádtetős napernyők biztosítják. A vízben úszni, evezni, vízibiciklizni is lehet.

4. Nagyteveli víztározó – a Bakony lábánál

Nagytevel egy csodaszép kis település a Bakony lábánál, 10 km-re Pápától.

Az erdőkkel, hegyekkel körülvett 34 hektáros víztározó-tó, nyaranta kellemes kikapcsolódást nyújt a pihenni vágyóknak. A tó vize gyorsan felmelegedik és akár az ősz beköszöntéig is kellemes meleg marad.

5. Deseda tó – gyönyörű arborétum a tó közepén

A tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava, 8 km hosszú, 26 km kerületű. A tavat az 1970-es évek közepén duzzasztották fel egy völgyzáró gáttal a Deseda-patak vízéből.

A Desedai-parkerdőt a tó északi részén alakították ki parkolókkal, játszóterekkel és tanösvényekkel. A parkerdő arborétuma félszigetként nyúlik be északi irányból a tóba. Egy száz méteres fahíd vezet be a félszigetre az arborétumhoz.

A Városligeti Malom- tó szintén gyönyörű és hangulatos. A közepén lévő kis szigeten egy mezítlábas illatösvény is található.

6. Tarcali bányató – a magyar „Kék lagúna”

Tokajtól alig negyedórányi távolságra, Tarcal mellett igazi kis gyöngyszemre található. A türkizkék színű Tarcali tó egy bányató a Nagy Kopasz hegy lábánál.

A tó vize nagyon tiszta, nyáron láblógatáshoz kellemesen felmelegszik, de strandolni sajnos nem szabad. A sziklás partja hirtelen, gyorsan mélyül.

7. Tatai Öreg-tó – ahol a vadludak tízezrei telelnek

A közel 250 hektáros tó, a világ legfontosabb vízi élőhelyeinek védelmére született nemzetközi, ún. Ramsari-egyezmény hatálya alá tartozik.

Európa egyetlen olyan városi tava, melyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket.

Partján áll a Tatai vár, ami mellett az Esterházy-kastély található.

8. Vadása tó – az Őrség gyöngyszeme

Az Őrség és Hegyhátszentjakab nevezetessége a Vadása-tó. Tiszta vizét 12 forrás táplálja. A 200 méter széles, 350 méter hosszú tó a nyári hónapokban a kirándulók kedvelt helye.

A Vadása-tó két tóból áll. A kisebb vízfelületű, újabb tó vadregényes, sűrű erdő közepén fekszik, vízéből tuskók állnak ki. A nagyobbik tó partja a nyaralóké, strandolóké.

9. Szelidi tó – vize gyógyhatású

A Kiskunság legkedveltebb kiránduló- és üdülőhelye Dunapataj nagyközség közelében fekvő Szelidi-tó. A tó déli partján nyugalomba jutott futóhomok területein kellemes strandok kerültek kialakításra.

A talajból sok nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki, ezért már a középkorban is sebgyógyításra használták, ma inkább idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják.

10. Gébárti tó – Termálfalu és kemping

Zalaegerszeg északi részén fekszik a Gébárti tó, amely két kis patak felduzzasztásával keletkezett mesterséges tó. Névadója egy eltűnt középkori település. A patkó alakú tó körüli területen sétautak vezetnek, félszigetén egy 4,5 hektáros szabadtéri strand található. Déli csücskében áll a Kézművesek Háza.

+1 Rudabányai bányató – Magyarország legmélyebb tava

Hazánk legmélyebb állóvize, a rudabányai Bánya-tó, amely a város egykori vasércbányájának helyén keletkezett. A kb. 300 m széles pici tó legnagyobb mélysége megközelíti a 60 métert, a rudabanya.hu adatai szerint.

A türkizkék, kristálytiszta vizű tó különleges atmoszférájú, egyedülálló hely hazánkban. A tó jelenleg magántulajdonban van, és a felszín alatt rejtőzködő sziklák miatt tilos fürödni benne.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: