2019. 08. 26., hétfő, 15:59

10 tény, amit nem tudtál a ma 43 éves Desedáról!

1976. augusztus 27-én, 43 éve avatta fel a Deseda-patak völgyében épült háromszáz méter hosszú gátat Gergely István államtitkár. Akkor még feltöltés alatt állt a víztározó, mostanra a régió egyik legkedveltebb szabadidős és horgász célpontjává vált. Összegyűjtöttünk róla pár érdekes tényt, amit nem biztos, hogy tudtok róla.

#1 - Egy középkori faluról kaphatta a nevét

Névadó patakja a középkorban Somogyaszaló mellett elhelyezkedő faluról kapta a nevét. Ez a falu egyes vélemények szerint Dershida volt, mások szerint Déshida. Mindkettő személynévi (Ders, illetve Dés) eredetű, és úgy alakulhatott ki, hogy a Dés vagy Ders nevű birtokos a tulajdonába tartozó hídon vámot szedett. 

 

#2 - Az ország leghosszabb mesterséges tava

A Deseda Magyarország leghosszabb mesterséges tava, 8 km hosszú, 26 km kerületű, és 8,2 millió m3 vizet tárol. 245 hektár területével sem kell szégyenkeznie, a Tisza-tó és a Kis-Balaton után a 3. legnagyobb mesterséges tó, a bányatavakat nem számítva.

 

 

#3 - A Kapos áradását hivatott megakadályozni

Mostanra leginkább szabadidős tevékenységekre használjuk, de eredetileg biztonsági és ipari célokra hozták létre. A tó a Kapos áradásának megakadályozása mellett Kaposvár iparivíz-igényét volt hivatott kielégíteni, de az ivóvízként való felhasználás is szóba került.

 

Dr. Gergely István államtitkár a gát avatásán, 1976 augusztus 27-én

#4 - Saját Loch Ness-i szörnye volt

2000 júliusában egy furcsa történet röppent fel a Kaposvár környéki Deseda tóval kapcsolatban. Egy férfi ugyanis állítólag egy krokodilt, vagy kajmánt látott a tározóban. Így nyilatkozott:

– A Deseda északi részén horgásztunk, voltunk tízen, tizenöten. Ez a rész erősen nádas, ide már nem járnak a fürdőzők, kirándulók, horgászok is csak kevesen. A nádon, tőlem mintegy öt méterre napozott egy 50-70 centis – szerintem – kajmán, (vagy krokodil) a farka már a vízbe lógott, csak a feje és az első lábai voltak szárazon.

A sztori aztán szárnyra kapott, mindenki a krokodilt leste, de csak nem bukkantak a nyomára. Később kiderült, hogy valaki poénból egy felfújható krokodilt rakott a tó partjára, s ez okozta a felbolydulást. 

 

 

#5 - Igazi halritkaságok élnek benne

Abban, hogy a Deseda igazi horgászparadicsommá vált, nagy szerepe van a rendkívül széles halfaunának. A hivatalos leírások szerint olyan ritka, vagy kevésbé ismert fajok is élnek benne, mint a vágó csík, réti csík, angolna? és kínai razbóra. (Mi az angolna létét ettől függetlenül fenntartásokkal kezelnénk.)

 

Vágó csík

#6 - 1984-ben szinte teljesen eltűnt 

1984-ben története legelkeserítőbb képét mutatta a tó, miután szinte teljesen leengedték, hogy lehalásszák az elhibázott lépésként betelepített busákat. Az optimista becslések szerint süllőből 130, balinból 150 kilogramm, egyéb halakból (keszeg, kárász stb.) 300 kilogramm pusztult el.

 

1983 októbere, háttérben a lecsapolt Desedával

#7 - Motorcsónak-és csúszdaverseny is volt már itt

A 80-as évek vége, 90-es évek eleje volt a tó igazi aranykora. 1986 októberében kétnapos motorcsónak verseny zajlott itt, két világ és három országos csúcs született.

1991-ben az ország első csúszdaversenye került megrendezésre a toponári szabadstrandon, melynek győztese 14,56 másodperces idővel csobbant a medencébe, és nyerte meg a fődíjat, egy versenybiciklit.

 

 

#8 - Az ország egyik legjobb ragadozós tava

A Desedát az ország egyik legjobb ragadozóhalas vizeként tartják számon, harcsa és süllő állománya kivételes. A tórekord egy több mint két méteres, 99 kg-os harcsa, melyet 2014-ben sikerült kifogni. Minden évben több kapitális harcsáról érkezik hír, idén májusban például kétszer is kifogták ugyanazt a 70 kiló feletti harcsát.  

 

Farkas Szilárd a tórekord harcsával

 

#9 - Egykor a nyugati turisták kedvenc magyarországi célpontja volt

Az 1988-ban épült, 250 férőhelyes Siotour Camping a holland, német, osztrák turisták kedvelt üdülőhelye volt a 90-es évek elején, egész lakókocsikonvojok érkeztek ide már nyár elején, volt aki az egész szezont itt töltötte. A németek egymástól tudták meg a kemping címét. Első évben egy vendég a holland turisztikai magazinba írt egy cikket, ahol kiemelte, hogy ez az ország legtisztább kempingje, ragyogó pihenési és sportolási lehétőségekkel. A következő évben rengetegen jöttek erre az újságra hivatkozva, aztán évekig tömve volt velük a kemping.

 

 

#10 - Így fog kinézni az új Deseda kemping:

 

Hosszú évek óta téma Kaposváron a méltatlanul elhanyagolt Deseda kemping újraélesztése, a Németh István Program létrejöttével úgy tűnik végre testet ölt az elképzelés, már látványterve is van a beruházásnak. 

A 2,54 milliárd forintos fejlesztés új közműhálózatot, korszerű közös helyiségeket, apartmanokat, lakókocsis beállókat és sátorhelyeket, belső utakat és parkolókat foglal magában. 

 

Ti miért tartjátok különlegesnek a Desedát?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: