2020. 05. 20., Szerda, 09:05

Szomorú - Mégsem tiltják be a műanyag zacskókat Magyarországon

Pár napja írtunk róla, hogy a Greenpeace kezdeményezése - mely azt szerette volna elérni, hogy tiltsák be itthon a műanyag zacskókat - sikeresnek bizonyult, közel negyedmillióan írták alá, a kormány pedig bele is vette a törvényjavaslatába. A javaslat azonban ahelyett hogy az Országgyűlés elé került volna kedden, hirtelen visszavonásra került.

Mint ismeretes, az Európai Unió 2021-től betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, így a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat.

2021. január elsejétől tiltották volna be az előbbiekkel együtt Magyarországon a nejlonzacskót és a műanyag tasakot a zöldségeknek vagy a péksüteményeknek a boltokban, kedden délután azonban az Országgyűlésben bejelentették:

a kormány visszavonta a törvényjavaslatot.

Azzal magyarázták a lépést, hogy bár elkötelezettek a környezetromboló termékek hazai korlátozása mellett, de a járvány miatt nehéz helyzetbe került hazai műanyagipari vállalkozások lélegzetvételhez kell, hogy jussanak. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: