2020. 05. 15., péntek, 10:00

Januártól búcsút vehetünk a nejlonzacskótól és szívószálaktól Magyarországon

Mint már tudjátok, 2021-től az Európai Unió betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, így januártól már nem találkozhatunk a boltok polcain műanyag fülpiszkálókkal, evőeszközökkel, tányérokkal, szívószálakkal, italkeverőkkel és léggömbpálcikákkal.

 

Ám Magyarország még tovább ment ebben a kérdésben, és további olyan műanyag termékeket vettek fel a tiltólistára, amelyek súlyosan károsítják a környezetet. A Greenpeace kezdeményezte, hogy tiltsák be itthon a műanyag zacskókat is, amely végül sikeresnek bizonyult, hiszen közel negyedmillióan írták alá, a kormány pedig bele is vette a törvényjavaslatába.

A törvényjavaslat elfogadásával a kormány felhatalmazást kap, hogy rendeletben állapítsa meg a korlátozás és tilalom alá sorolható termékek körét, valamint azok gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását és kereskedelmét korlátozó vagy tiltó szabályokat. A tiltás tárgyát képezik egyébként a polisztirol étel- és italcsomagolások is, amelyeket a házhozszállításnál jelenleg is használnak az éttermek.

 

Ennek nagyon örülünk!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: