2020. 05. 18., hétfő, 11:55

Budapest éledezik, itthon már szinte minden a régi - Mutatjuk mire kell még figyelnünk

Közel két hónap után végre fővárosunkban is enyhítettek a kijárási korlátozásokon, mely két héttel a vidéki nyitás után következett. Továbbra is vannak viszont különbségek, hogy mit tehetünk meg vidéken és mit Budapesten, ezeket próbáltuk meg most kicsit rendbe szedni.

A fővárosban hétfőtől azok a szabályok érvényesek, amelyeket május 4-én vezettek be Budapest és Pest megye kivételével az egész országban, tehát továbbra is törekednünk kell arra, hogy tartsuk a másfél méter távolságot egymástól az utcán, parkokban, játszótereken és tömegközlekedési eszközökön, ami alól természetesen kivételt képeznek azok, akikkel egy háztartásban élünk. Az üzletekben és a tömegközlekedés során kötelező a szájat és orrot eltakaró maszkot, sálat vagy kendőt viselni.

Rapid felmérést végeztünk Kaposváron - A vásárlók harmada továbbra sem hord maszkot

Rapid felmérést végeztünk Kaposváron - A vásárlók harmada továbbra sem hord maszkot

Május 4-től immár országszerte kötelezővé tették a szájat és az orrot eltakaró eszközök, például a maszkok, sálak vagy kendők viseletét az üzletekben történő vásárlás során. Így néhány nap elteltével kíváncsiak voltunk arra, hogy városunkban ez mennyire érdekli az embereket, és milyen arányban...

Minden üzlet kinyithat, immár rendes nyitvatartással, amelyek közé tartoznak az éttermek, kávézók, cukrászdák és presszók is, viszont ezekben fogyasztani csak a teraszon vagy a kerthelyiségben szabad, rossz idő esetén pedig marad az elviteles kiszolgálás és a házhozszállítás. Nyitnak még a strandok, szabadtéri fürdők és az állatkert is, zárva maradnak viszont a mozik, színházak, szórakozóhelyek, múzeumok és rendezvényeket se szabad megtartani, kivéve a házasságkötést, temetéseket és vallási szertartásokat. Lagzira a fővárosban június 15-e után már sort lehet keríteni, vidéken már június 1-től, max 200 fővel.

Nyithatnak az éttermek, kávézók zárt terei, a szállodák és a játszóterek is

Nyithatnak az éttermek, kávézók zárt terei, a szállodák és a játszóterek is

Újabb enyhítéseket jelentett be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, melyekről a kormány szerdán döntött.

Vidéken már nyithatnak a felsőoktatási intézmények, erről a rektorok saját hatáskörben dönthetnek. Hétfőtől már nem csak a teraszokon lehet vendégeket fogadniuk a vendéglátóknak, hanem a belső terekben is, kikötés viszont, hogy a dolgozóknak kötelező maszkot hordaniuk, és asztalonként másfél méteres távolságot biztosítaniuk. Mindezt a rendőrség is ellenőrzi, akár félmilliós bírságot is kiszabhatnak az egységeknek a védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) kormányrendelet szerint. Nyithatnak a szálláshelyek is, megkötések nélkül.

 

Az egész országra vonatkozik még a 65 évnél idősebbek vásárlási sávja, tehát továbbra sem mehet be rajtuk kívül senki 9 és 12 óra között az élelmiszerboltokba, drogériákba és gyógyszertárakba. 

 

Hétfőtől újranyitnak az egészségügyi szűrővizsgálatok is, a fekvőbeteg-ellátásban elvégezhetők a tervező beavatkozások, a kúraszerű ellátások is újraindulhatnak, a kiürített kórházi ágyak harmadát pedig újra lehet majd használni.

 

Vigyázzunk egymásra!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: