2020. 05. 12., kedd, 12:59

Megjöttek az orvosi egyetemek által végzett tömeges tesztelés részeredményei - 2 pozitív eset

Április végén jelentették be, hogy a négy magyarországi orvosi egyetem tömeges tesztelésekbe kezd, és a KSH segítségével 17 778 embert fognak vizsgálni koronavírusra.

A tesztelés pedig féltávnál van, ezért is osztott meg a kutatást vezető Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla részeredményeket egy online konferencia keretein belül. Az eddig kiválasztott 17 778 ember 49 százalékát már sikeresen letesztelték, közülük mindössze két pozitív esetet regisztráltak. Az 1524 vérmintából mindössze 9 embernél mutatták ki, hogy korábban már átesett a koronavírus fertőzésen.

Indul a tömeges tesztelés - 17 ezer embert tesztel koronavírusra a négy magyar orvosi egyetem

Indul a tömeges tesztelés - 17 ezer embert tesztel koronavírusra a négy magyar orvosi egyetem

A négy magyar orvosi egyetem május elsején átfogó szűrővizsgálatba kezd, jelentette be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A részeredmények tekintetében statisztikailag arra lehet következtetni, hogy a 14 évnél idősebb 8 284 165 magyar lakos között 243 és 7230 közötti aktív fertőzött lehet, az átfertőződöttek száma pedig 22 399 és 92 624 között lehet. Ennek tekintetében a konferencián elhangzott, hogy Magyarországon alacsony a fertőzöttek száma, és nem lehet nyájimmunitásról beszélni.

A tesztelés május 15-ig tart, hó végére kaphatunk majd teljes képet az eredményekről, és az abból következő lehetséges koronavírus forgatókönyvekről Magyarországon.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: