2020. 04. 28., kedd, 11:45

Indul a tömeges tesztelés - 17 ezer embert tesztel koronavírusra a négy magyar orvosi egyetem

A négy magyar orvosi egyetem május elsején átfogó szűrővizsgálatba kezd, jelentette be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Az egész országra kiterjedő vizsgálatot a H-UNCOVER névre keresztelték, és a KSH segítségével 17 778 embert meghívásos alapon tesztelnek az ország egész területéről. A vizsgálatot a Semmelweis Egyetem vezeti és 14 év feletti embereket vonnak be, minden korosztályból.

Májustól újranyithatnak az éttermek, szállodák, kávézók, kisebb üzletek

Májustól újranyithatnak az éttermek, szállodák, kávézók, kisebb üzletek

Májusban már fogadhatnának vendégeket az éttermek, kávézók - írja a Magyar Nemzet. A jövő héttől a lap szerint országszerte mindenkinek előírhatják a védekezést segítő viseletet, ha üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy. Ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb...

A felmérésben résztvevőket levélben vagy telefonon értesítik, hogy május 1. és 14. között az ország 7 régiójában pontos időpontokra, előre meghatározott helyszínekre várják: háziorvosi rendelőkbe, járóbeteg ambulanciákra vagy szűrőbuszokba. A tesztelésben a lakossági részvétel önkéntes és ingyenes, de azt kérik, hogy mindenki vegyen részt rajta.

 

A vizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik, mely során a páciens garat- és orrváladékából vesznek mintát, de vért is vesznek majd, hogy a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát is vizsgálhassák. A tesztelés nem jár fájdalommal, viszont ezáltal pontos képet kaphatunk arról, hogy milyen a lakosság érintettsége, mely elősegítheti az ország lakosait és a döntéshozókat a járvány legyőzésében. Az eredményeket várhatóan május közepén hozzák majd nyilvánosságra, akik pedig részt vettek a vizsgálaton értesítést kapnak eredményeikről az EESZT-n keresztül.

Operatív Törzs: Jövő vasárnaptól jöhetnek az enyhítések

Operatív Törzs: Jövő vasárnaptól jöhetnek az enyhítések

Ha a járvány továbbra is ilyen ütemben terjed, akkor lehetőség van arra, hogy május 3-tól országszerte enyhítsék a korlátozásokat.

Az innovációs és technológiai miniszter a Magyar Hírlapnak elmondta, fokozatosan, szigorú menetrend szerint enyhítenek a korlátozásokon és újraindítják az ország életét és a gazdaságot. Ennek köszönhetően valószínűleg nőni fog a fertőzöttek és súlyos betegek száma, ám az ő ellátásukra már fel vannak készülve a kórházak. Ha pedig a járvány túllépne az előre meghatározott mértéken, akkor ismét szigorítanak, és megint lelassítják a vírus terjedését.

 

Titeket behívtak már?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: