2020. 04. 24., Péntek, 10:13

Újraindul az élet Ausztriában - Nyitnak az iskolák, éttermek és bárok is

Május 2-től fokozatosan újraindul az élet az osztrákoknál, a menetrend szerint előbb az üzletek, a szolgáltatószektor, az óvodák, bölcsődék és iskolák, majd a hónap közepétől már a vendéglátóegységek is szabad utat kapnak.

Magyarországon is lesznek majd változások a jövő héttől, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel azt nyilatkozta, hogy a védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul, így új szabályokat alkotnak, és fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindul az élet hazánkban. Ausztriában közben már a menetrend is megvan, fokozatosan újraindítják a gazdaságot szomszédaink.

Május 2-től függetlenül a méretüktől újranyithatnak az üzletek és fogadhat vendéget a szolgáltatószektor (pl. fodrászok és műkörmösök), akiknek egyébként itthon nem is kellett bezárniuk. Az iskolákban is megindul fokozatosan az oktatás, a diákok két csoportba lesznek osztva, hogy csak a gyerekek fele legyen jelen egyszerre az intézményekben.

A vendéglátóipari egységek május 15-től üzemelhetnek, egyenlőre csak este 11 óráig, és addig is szigorú szabályok mellett (pl. alkalmazottaknak kötelező a maszk, meghatározott számú vendéget fogadhatnak), de istentiszteletet is lehet már tartani a hónap közepétől. Akiknek viszont lehetőségük van rá, továbbra is otthonról kell dolgozniuk.

A kancellár kihangsúlyozta: a nyitás feltétele, hogy a járványügyi statisztikák jól alakuljanak, nem akarnak ezer új Ischgl-t az országban, utalva ezzel az osztrák koronavírus-gócpontra.

Mit gondolsz, nálunk is lehet erre számítani május elejétől?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: