És ne legyenek kétségeink, közvetve szinte mindenki másra is. Mint ismeretes, a koronavírus miatt vészhelyzetet hirdettek Magyarországon, melynek része, hogy megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. Körbeérdeklődtünk a helyi szállodáknál, éttermeknél, mik az első tapasztalataik.
Az egyik legnagyobb és legpatinásabb kaposvári szállodában máris brutális visszaesés tapasztalható: a márciusi foglalásaik közel felét mondták vissza a tegnapi bejelentés óta, és még nem látni az alagút végét.
Folyamatosak a 100 fő feletti beltéri rendezvényeink, tele a tavaszi naptár. Február vége óta már érezhető volt, hogy a korábbi évekhez képest több a visszamondott foglalás, szerda délután óta azonban folyamatosan csöng a telefon, egymás után mondják vissza, halasztják el a rendezvényeket.
A korlátozások nemcsak a szállókat sújtják, a rendezvényszervezők is a fejüket vakargatják, tele a Facebook lemondott, elhalasztott beltéri-kültéri programokkal:
Egy másik helyi szálloda és étterem üzletvezetője a következőképp nyilatkozott:
Az étteremben egyelőre nem tapasztaltunk visszaesést, de az új szállodai foglalások szinte teljesen megszűntek, és a regisztrált szállóvendégeink durván 50%-a már most visszamondta a márciusi foglalását. Catering szolgáltatásunk is meg fogja szenvedni ezt az időszakot, ezen a téren is számos visszamondott eseményünk van.
Nem meglepő módon több étteremvezető is azt nyilatkozta egymástól függetlenül, hogy a helyszíni látogatószám csökkent, azonban a kiszállítások száma nőtt.
Mindenkit a következő kérdés foglalkoztat: meddig tartanak a korlátozások, és sikerül-e talpon maradni addig?
A válasz természetesen azon múlik, hogy mikor sikerül megfékezni a vírust, de az első nyilatkozatok alapján nem hetekben, hanem hónapokban kell gondolkodni...