Kaposváron is egyre többen használják a környezetbarát bevásárlótáskákat

2020. 02. 10., Hétfő, 14:45

Kaposváron is egyre többen használják a környezetbarát bevásárlótáskákat

Egy nagyobb bevásárlás után valószínűleg nektek is megvan az a sztori, hogy otthon további zacskókkal bővül az amúgy is tekintélyes gyűjtemény. Az elmúlt években számos olyan akció szökött szárba, melyek ezt az élményt próbálják visszaszorítani, globális, országos és helyi szinteken is, gondoljatok csak a műanyagmentes júliusra, vagy a csomagolásmentes májusra. Egy magyar kezdeményezés, a nemkellzacsko.hu a plasztik zacskók visszaszorítását tűzte ki célul, melyhez bármikor, bárhol csatlakozhatunk.

Talán már nem kell magyarázni, hogy mi a probléma a műanyag zacskókkal, mi is számtalan ezzel kapcsolatos tényt és statisztikát közöltünk már, így álljon itt csak néhány beszédes adat:

  • Magyarország: Egyes felmérések szerint Magyarországon egy nap alatt 1 millió műanyag zacskó fogy.
  • Európa: Az Euroactive 2015-ös adata szerint Európában évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra.
  • Világszerte: Az Earth Policy Institute kimutatásából pedig az derül ki, hogy világszerte 1 milliárd műanyag zacskót gyártanak le évente, és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként.

Így csökkenthetjük mi ezeket a számokat a "nemkellzacsko"-val:

1. Bevásárlótáskát varrunk magunknak használt, természetes alapanyagból (nem terheljük a környezetet új anyag vásárlással) Videós segítség itt>
2. Címkézzük. Rávarrunk egy  “nemkellzacsko.hu” cimkét, erről bővebben itt>
3. Felkerülünk a térképre. Térkép és beküldő űrlap itt>
4. Ha van kedvünk, akkor varrunk még és ajándékozunk táskát másoknak is itt>

5. Mindig magunknál hordjuk – akkor is, ha nem készülünk vásárolni. Tapasztalat, hogy a spontán vásárlásokkal vándorol haza a legtöbb műanyag szatyor 

A nemkellzacsko.hu térképen jelöli azokat a helyeket, ahol készült már ilyen bevásárlótáska, szépen gyűlnek a jelölő tüskék, többek között Kaposváron is találunk: 

Ha szeretnétek hozzátenni a bolygó megmentéséhez, csatlakozzatok a kezdeményezéshez, melyhez még segítséget is kaptok a "nemkellzacsko" Facebook csoportban!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: