A szemünk előtt íródik Kaposváron a történelem - Soha nem látott sikerek női röpiseinktől

2020. 02. 05., Szerda, 15:53

A szemünk előtt íródik Kaposváron a történelem - Soha nem látott sikerek női röpiseinktől

14 mérkőzésből 12 győzelem, holtversenyben az élen a Magyar Női Extraligában, megjelenés a nemzetközi porondon. Alaposan megfordult a világ az utóbbi időszakban az 1. MCM-Diamant Kaposvár együttesével, a csajok bravúrt bravúrra halmoznak, a város egyik legeredményesebb csapatává váltak az idei szezonra, és hol van még a vége? Könnyen lehet, hogy év végén érmet akasztanak a lányok nyakába, ami történelmi pillanat lenne a kaposvári női röplabdázás életében. Az egyesület ügyvezető elnökével, Orosz Ferenccel ültünk össze egy kávéra, hogy megtudjunk némi háttérinfót a sikerekről.

Volt már korábban példa a kaposvári női röplabdában hasonló eredményekre mint az idei szezonban?  

 

- Eddig még soha nem látott eredményeket értünk el ebben a bajnokságban, és nagy öröm számunkra, hogy együtt írhatunk sporttörténelmet a folyamatosan gyarapodó szurkolótáborunkkal. A több mint ötven éves egyesületünk legutóbbi nagy sikere a 2019-es ötödik helyezés volt, amelynek köszönhetően kiléphettünk a nemzetközi porondra, és feltettük az európai röplabdás térképre a klubunkat. Ha idén a legjobb négy közé jutunk, az már klubrekord lesz, de az álmaink között szerepel egy szépen csillogó érem megszerzése is. 

 

Ez tudatos építkezés, vagy jó szerencse eredménye inkább?

 

- Egyértelmű, hogy az elért eredmény a tudatos építkezésnek köszönhető. Az elmúlt években nem csak a csapat, hanem a klub is folyamatosan fejlődött, és 2010 óta soha nem értünk el rosszabb eredményt a bajnokságban, mint az azt megelőző évadban.

- Ma már vonzó a legjobb magyar röplabdázók számára is az 1. MCM-Diamant Kaposvár együttese, Sasa Nedeljkovic vezetőedző személyében pedig egy tapasztalt, számos nagy sikert elért, megszállott ember irányítja a szakmai munkát. Fel kellett nőni a feladathoz, hiszen a magyar Extraliga hatalmas fejlődésen ment keresztül, de úgy látom, sikerül tartani a lépést immár a legjobb hazai klubokkal is. 

Nem csak hazai szinten beszélhetünk olyan klasszisokról, akik a kaposvári pályán vagy épp mellette viselnek hazai színeket, kiket tudnál kiemelni?

 

- A játékoskeret tagjait tudatosan választottuk ki, és fontos szempont volt, hogy ne csak játékosként, hanem emberként is beleilleszkedjenek az elképzeléseinkbe. Nagy öröm számunkra, hogy a nyáron elfogadta ajánlatunkat a magyar válogatott csapatkapitánya és elsőszámú feladója, Tálas Zsuzsanna, valamint az 50-szeres válogatott liberó, Szpin Renáta. A keret tagjai közül Szerencsés-Miklai Zsanett és Szűcs Kinga ugyancsak magára húzhatta már a címeres mezt, külföldi játékosaink pedig igazi klasszisok.

- Elég csak például Sara Klisurára gondolni, aki a magyar mezőny egyik legértékesebb játékosa, és néhány évvel ezelőtt még a világ legerősebb bajnokságában, Olaszországban ütötte a labdát. Rajtuk kívül tehetséges fiatalok is helyet kaptak a csapatban, akik az edzéseken és a mérkőzéseken is megpróbálnak élni a bizalommal. 

Mire számítanak a szezon végén, hol köt ki a csapat?

 

- A klub hivatalos célkitűzése, egyeztetve a város vezetőivel és a fő támogatókkal, a négy közé jutás erre az évre. Ha ez sikerül, akkor jöhet áprilisban a bajnoki elődöntő és a finálé vagy a bronzpárbaj – itt már valóban a napi forma, a motiváltság és a szerencse dönt majd a végső helyezésekről. 

Orosz Ferenc

 

Nem egyszeri alkalom hát ez a siker, a következő évekre is megvannak a célok, tervek?

 

- Mi nagyon reméljük, hogy az idei nem csak egy emlékezetes szezon kiugró eredménye lehet. Hosszú távra tervezünk, és az a tervünk, hogy a kaposvári csapat ott legyen folyamatosan az ország legjobb négy csapata között, ami egyet jelent azzal, hogy a sportbarátok szinte minden héten izgalmas, látványos mérkőzéseket láthatnak fantasztikus otthonunkban, a Kaposvár Arénában, illetve garantált a nemzetközi indulásunk is újra és újra. Én hiszek abban, hogy az egyik fő célunkat, a közönség-szórakoztatást mindezzel szem előtt tudjuk tartani. 

 

Miért jó egy ilyen mérkőzésre lelátogatni a Kaposvár Arénába? Milyen élményekkel gazdagodhat az ember?

 

- A női röplabda a világ minden táján népszerű. Talán nem mondok újat azzal, hogy sportszakmai és esztétikai szempontból is érdemes figyelni a meccseket. A magyar bajnokságban, napjainkban már tényleg komoly csapatok küzdenek egymással, és a legutóbbi, Vasas elleni rangadó is bebizonyította, hogy az utolsó percig nyílt és izgalmas lehet egy-egy összecsapás. Büszkék vagyunk arra, hogy csaknem ezren látták ezt a meccset a helyszínen, és még napokig beszéltek róla az emberek.

 

Milyen a kaposvári utánpótlás, mire lehet számítani a fiataloktól?

 

Kaposvár a röplabda egyik magyarországi fellegvára, és ezt utánpótlás szinten is elmondhatjuk.

- A Röplabda Akadémia színeiben több mint 230 lány sportol rendszeresen a 8 és a 18 éves korosztályokban, a két éve elindított általános iskolai programunknak köszönhetően pedig az alsó tagozatos diákok szervezett keretek között ismerkedhetnek meg ezzel a labdajátékkal. A szülők számára is megnyugtató, ha a gyermekük ezt a sportágat választja, hiszen nem a test-test elleni harc és az ütközések jellemzik, kevésbe sérülésveszélyes, ennek ellenére viszont izgalmas és látványos is. Az U13-as és az U15-ös korosztályban három-három, az U17-es korosztályban pedig két együttest versenyeztetünk az országos bajnokságban, és reméljük, hogy a mennyiségből előbb-utóbb minőség is lesz. 

Szpin Renáta, Kalmár Viktória, Hegyi Bianka, Tóth Jázmin

Van már a keretben pár ifjú tehetség róluk mit tudni?

 

- A vezetőedzőnk egyik fontos kérése volt, hogy fiatal magyar játékosok is dolgozzanak vele az edzéseken. A felnőtt keretünk teljes jogú tagja a 16 esztendős Tóth Jázmin, az érettségi előtt álló Kalmár Viktória, illetve az egyetemista Hegyi Bianka és Németh Zsófia. Hozzájuk csatlakozott a napokban a gödöllőiek utánpótlás válogatott kerettag centere, Kump Alíz, aki még csak másodikas középiskolás, de nagy tehetségként tartja számon a szakma. 

 

Mikor tudnak a kaposváriak a következő időszakban drukkolni a lányoknak?

 

- Összeállt az alapszakasz harmadik körének programja, és négy hazai mérkőzés vár ránk március végéig. A közönség újra láthatja majd az arénában a Bajnokok Ligája-szereplő Vasast és az Újpestet is. Mi pedig megpróbálunk a folytatásban újabb akciókkal, kampányokkal és kezdeményezésekkel is előrukkolni. A legnagyobb álmunk, hogy egyszer egy komoly tétmeccsen töltsük meg a csarnokot a sportbarátokkal. Szerintem, rajtunk nem fog múlni, hogy ebből valóság legyen. 

A Diamant-lányok februári és márciusi programja

Töltsük meg az arénát, és drukkoljunk együtt a kaposvári lányoknak!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: