2019. 06. 26., szerda, 16:18

Régen tényleg sokkal hidegebb és jobb volt Kaposváron is!

Pár héten belül a második megborítós hőhullám ért el bennünket, pedig még csak június van. Lassan mindennapos téma a klímaváltozás, egyre többször hangzik el az idősebb generáció szájából, hogy régen bezzeg nem volt ilyen bolond idő, és sokkal boldogabbak is voltunk. Kíváncsiak lettünk mi az igazság, ezért visszalapoztunk az újságban 10-20-30-40 évre, és megnéztük, milyen idő volt ezekben a napokban, és miről cikkeztek.

1969. június 27.

Változóan felhős idő, szórványosan előforduló záporral, keleten helyenként zivatarral. Időnként megélénkülő északnyugati, északi szél. A hőmérséklet keleten is csökken. A várható legmagasabb nappali hőmérséklet 19-24 fok között lesz.

 

A Színház Park az 1970-es évek végén

 
Hetesi iskolások Aggteleken 

Holnap három napos észak-magyarországi buszkirándulásra indul a Hetesi Általános Iskola mintegy száz tanulója. Programjukban szerepel az egri vár és az aggteleik cseppkőbarlang megtekintése is.

 

1979. június 27.
Időnként megnövekvő felhőzet, elsősorban nyugaton és északon szórványosan zápor, zivatar. Többfelé megélénkülő déli, majd északnyugatira forduló szél. A zivatar idején átmeneti szélerősödés.
Legmagasabb nappali hőmérséklet ma: nyugaton 23 fok körül, délkeleten 30 fok közelében.

 

A Színház Park az 1970-es évek végén

 Kaposváron a szófiai nagycirkusz

A Magyar Cirkusz és Varieté huszonöt éves, erre az ünnepségre hívták meg a jubiláló bolgár együttest. A Magyar Televízió filmsorozatot készít a cirkuszról, a kaposvári sátorverést is filmszalagra vették.
A cirkuszt kedvelő kaposvári közönség színvonalas műsort láthatott. Elsősorban az ugrószámok arattak nagy sikert, de az idomároknak is kijutott belőle.

Kecskével mutatott be a cirkuszvilágban szinte egyedülinek tekinthető produkciót Elena Parvanova.

 

1989. június 28.

Időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, és délután egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. Az északi szél megélénkül, a zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik. A hőmérséklet délután 23 és 28 fok között alakul.

 

A Deseda a 90-es évek elején

Vasárnap, feledékeny vásárlók a Vásárcsarnokban

- Hatkor nyitunk, de már fél hatkor vagy harmincán állnak sorban az ablaknál - mondja László Gyuláné egy nagy szatyor üres, visszaváltásra váró üveg szortírozása közben.

Ö a kaposvári 348-as szerződéses élelmiszerbolt vezetője és ő az, aki a vásárcsarnok minden hétvégi bevásárlási rohamát állja. Az ablak előtt fél kilenc tájban is három hosszú sor kígyózik. Idősek, fiatalok, nők, férfiak, várnak türelmesen a kiszolgálásra.

- Nem érünk rá, építkezünk, meg aztán feledékenyek is vagyunk - mondja egy sorbanálló férfi.

- Felvágottat, cigarettát, meg üdítőt veszek a gyerekeknek. Nagyon jó, hogy nyitva van ez a bolt, mert a másik, vasárnap is üzemelő élelmiszeráruda messze van a sportcsarnokban.

 

Fiatalasszony szorongatja csöppnyi lánya kezét. Váratlanul beállítottak hozzájuk a vendégek és bizony a fiatal házasok hétvégi „spájza” nincs túlbiztosítva. Az előtte sorbanálló férfi Budapestről érkezett. Szüleit látja el a hétvégén, jól jön neki, hogy itt mindig kap friss tejterméket, pékárut.

- Megéri a szabadnapok nélküli folyamatos robot?

 - Meg - válaszolja határozottan. - Jó érzés tudni, hogy itt mindent megkap a vevő, még azt is, amit hét közben a városban nem tud beszerezni.

- Például?

- A margarint - mutat a tiszta, rendezett raktárkészletre.

A kedves, mosolygós lányok, Bokréta Mária és Balogh Gabriella pár éve végeztek a kereskedelmi, illetve az élelmiszer ipari középiskolában.

Plusz kilencszáz forint és minden harmadik heti szabadnap fejében talpalnak, emelgetik a ládákat szombat-vasárnap.

 

1999. június 26.

A hétvégére visszatér a nyár. A mai nap ugyan még meglehetősen friss idővel indul, később azonban nagyon sok, és szinte zavartalan lesz a napsütés. Erősödik a nappali fölmelegedés, a hőmérséklet csúcsértéke eléri a 28 fokot.

 

A Kossuth tér átalakítása a 2000-es évek elején

 A kaposfüredi "pokol" két focikapuja

- Pokollá változott az életünk a focipálya miatt, nem akarunk mást, csak békét és nyugalmat! - Ezt mondták tegnap a kaposfüredi Ibolya utcaiak, nyolc család képviselői, szóban is megerősítve a hivatalhoz írt tiltakozásukat.
Tegnap megírtuk, az önkormányzat vetett véget az egy éve tartó vitának, amit két kispályás focikapu váltott ki. Kaposfüreden nyolc család életét forgatta föl a pálya, amit építési engedély nélkül alakított ki - két kapu kihelyezésével - a részönkormányzat. Az érintettek azóta háborognak.
- A rendezési tervben közparkként szerepel az Ibolya utcai terület, a focipálya már más minőség. Nem a gyerekekkel van bajunk, hanem a részönkormányzattal, amely a megkérdezésünk nélkül megengedte a kapuk kihelyezését.

Milyen demokrácia ez? Ablakok törtek, a labda örökké a kertben állt meg, többször meszeltük újra a falat, napi cirkusz volt emiatt.

Az idegeinket felőrölte ez a küzdelem, úgy érezzük, jogunk van a nyugalomhoz, pihenéshez! S erre azt mondta a részönkormányzat, költözzünk el...
Juhász Tibor alpolgármester tegnap megnyugtató megoldásról számolt be. Elmondta, hogy az ominózus közparktól nem messze kifejezetten sportolási célra alkalmas, és a rendezési tervben is ekként szereplő
terület található.
- Gyorsított eljárásban igyekszünk elvégezni a kispályás focipálya kialakítását - mondta Juhász Tibor. - A polgármesteri hivatal illetékesei már felmérték a terepet, terv készül, ami az építési engedély kiadásához szükséges. Reményeink szerint heteken belül megoldódik a probléma, amelyet egy év alatt képtelen volt felszámolni a részönkormányzat. A mostani megoldással sikerül visszaadni a jogos panasszal élő lakók nyugalmát és a gyerekek is bátran focizhatnak majd.
Kurucz János részönkormányzati tanácsnoknak is szerettük volna megadni a szót, ám őt tegnap nem sikerült elérni.

 

2009. június 26.

Délelőtt változóan napos idő lesz legfeljebb kisebb záporokkal, zivatarfoltokkal. Délután megnövekszik a felhőzet és a viharos zivatargócok kialakulásának veszélye. A jellemző hőmérséklet délutánra 25 fok köré emelkedik, szombat reggelre 13 fok köré süllyed.

 

A Fő utca 2009 nyarán

Késsel érvelt a kéretlen kaposvári vitapartner 

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Somogy Megyei Bíróság egy ó8 éves kaposvári férfit, aki egy kocsmai vita során hasba szúrta az egyik vendéget a Sávház melletti Gödör Presszóban. A vád szerint az idős férfi meglehetősen ittas volt már, és úgy tűnik társaságra is vágyott, mert kéretlenül oda-odacsapódott egy  asztaltársasághoz, s minduntalan beleszólt a beszélgetésükbe. Az asztalnál ülő csapat ezt nemigen akarta, de a vádlott nem hagyott fel a próbálkozással. A sértett, aki az asztaltársaság tagja volt, sört is fizetett neki, hogy addig se zaklassa óket. A vita azonban elfajult, ezért az idős férfit a pultos elküldte. Ez sem hatott. Végül a sértett tessékelte ki, azt gondolva, hogy ezzel véget vet a kényelmetlen helyzetnek. A vádlott azonban újra vissza akart menni a kocsmába. A sértett az ajtóban útját állta, és ezt az időis férfi már valóban sértésnek vette. Visszafordultában elővette zsebéből a bicskáját, és hasba szúrta negyvenéves vitapartnerét. A sértett a szúrás következtéhen súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A 68 éves vádlottat életeszélyt okozó testi sértés miatt másfél évi, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Az ítélet nem jogerős. 

 

A időjárás jelentésekből kiderül, hogy tényleg nem voltak ilyen őrült melegek júniusban, de hogy boldogabbak is voltunk? A napi hírekből nem mernénk állítani, de mondja meg az, aki élt ezekben az években!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: