Boldog Ravioli és Macaron Világnapot! - Itt ünnepelheted Kaposváron

2017. 03. 20., hétfő, 08:21

Boldog Ravioli és Macaron Világnapot! - Itt ünnepelheted Kaposváron

Március 20-án együtt ünnepeljük két olasz származású világkedvenc, a ravioli és a macaron világnapját. Tészta és édességimádók, ez a hétfő a ti napotok!

Macaron

 

A macaron (vagy makaron) tojásfehérje, porcukor, kristálycukor, mandulaliszt vagy őrölt mandula és ételszínezék felhasználásával készülő édes sütemény. A két korongot általában vajas krémmel vagy lekvárral ragasztják össze.

 

Nem francia, hanem olasz!

Az édesség Velence környékén kezdett kialakulni a 14–15. században. Neve az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered, akkoriban ez a szó bármilyen apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készülő édességet jelenthetett. Később Franciaországban vált ismertté, és mára az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék lett.

 

2012 óta ünnepeljük itthon

Magyarországon 2012-ben rendeztek először Macaron Napot, akkor nagy meglepetésre több ezren gyűltek össze, hogy az ország legnevesebb cukrászdáinak macaron kínálatát megkóstolják.

Az itthoni koncepció idén először követi ezz az eredeti, francia példát. Párizsban 2005-ben tartották meg először Jour du Macaron néven, New Yorkban egy évvel később volt az első Macaron Day. Ezen a napon a legjobb cukrászdák bemutatták macaronjaikat, ingyen macaront kínáltak a vendégeknek, és az egész napos bevételt pedig felajánlották egy szervezetnek, amely valamilyen jótékonysági ügyet támogatott. 

 

Idén először térképet is kaptunk a macaronnap.hu jóvoltából

A macaronnap.hu-n egy térkép segítségével könnyen megtalálhatjátok azokat a helyeket, akik csatlakoztak az ünnephez. A résztvevők ingyen kóstolót illetve nagy kedvezményeket adnak ma, így népszerűsítve az egyébként is az egekig hype-olt édességet.

Bár kaposvári üzlet nem csatlakozott az ünnephez, a Lipóti és a Pekeráj pékségekben héba-hóba belefuthattok macaronba.

 

Ravioli

 

A ravioli, mint a legtöbb tészta, Olaszországból származik, régen nagy társadalmi eseménynek számított az elkészítése.

Elnevezése Mantovából illetve Milánóból származik, de szerte Olaszországban más-más néven ismeretes.

 

A toszkán olaszok gnocchi verdinek, vagyis zöld galuskának hívják, hiszen az eredeti receptben spenót van, de becézik agnolottinak és cappelaccinak is.

A ravioli legtöbbször négy-vagy háromszög alakú kis tésztabatyu, széle fodros, hiszen miután kinyújtották a tésztát és kis halmokban rákerült a töltelék- ami lehet hús, zöldség, sajt vagy túró- egy újabb réteg tésztát fektetnek rá, végül pedig derelyevágóval vágják a végleges formájukra. A lezárt tésztatasakokat forró vízben főzik ki, majd vajjal, tejszínnel, sajttal vagy paradicsomos mártással tálalják.

Kaposváron a Trattoria la Prima hirdetett akciót erre a napra, több házilag, kézzel készített raviolival bővítették az étlapot, melyeket 20% kedvezménnyel fogyaszthattok.

 

 

Jó étvágyat!  

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: