2016. 07. 26., kedd, 14:00

Beköltözik a világszínvonal Kaposvárra! Gasztroutazás, kiállítás és üres vodkás üvegek...

Hogy nyitottak legyetek arra a világra, amibe most elkalauzollak titeket, szükség lesz valamire. Félre kell tennetek a megszokott, begyöpösödött gondolataitokat a komolyzenével kapcsolatban, miközben bebizonyítom nektek, hogy a Kaposfest távolról sem nevezhető egy tipikus klasszikus zenei fesztiválnak. Az augusztus 13-19 között Kaposvárt megszálló rendezvényen a különleges koncertek mellett, gasztronómiai és kulturális utazásra csábítanak minket a szervezők.

 

 

Az megvan, hogy amíg te tunyulsz az augusztusi uborkaszezonban, addig a Szivárvány Kultúrpalotában több száz főnyi kíváncsi szempárt bevonzva, a klasszikus zene világsztárjai lépnek fel? A ludasak a dologban Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetők, akik az idén 7. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál zenei vidámparkjáért felelősek. Mindennap két koncert, 300 év legjobb műveivel (best of Bach-Kurtág:-) 

 

 

Relax fiatalok, nem csak az öreg koncertre járók fogják élvezni a programokat, mivel a koncerteket egy 'beavatási szertartás' előzi majd meg, amikor is megtudhattok minden érdekességet az elhangzó művekről és szerzőikről. Ezek után tuti, hogy te is imádni fogod a zenéket és az előadókat is! A koncertek kapcsán különböző kiegészítő programok is lesznek, amik valamilyen módon kapcsolódnak a művekhez, de nem zenei jellegűek. A csúcs pedig a Kossuth térre beiktatott ingyenes Geszti koncert lesz 14-én.

 

Gasztrobubusok, ezt figyeljétek!

 

Tudtátok, hogy a KAPOSFEST fesztiválséfje az elmúlt hat évben Segal Viktor volt? Például ebédet főzött Rossini – a világhírű zeneszerző, aki egyben szakácskönyvet is írt – receptjeiből. És hogy mi lesz idén? ​ Augusztus 16-án kedden Bartók 3. vonósnégyese szerepel a repertoáron. A koncert előtt a nagyérdeműt el szeretnék kalauzolni egy gasztroutazásra, aminek keretein belül a Philly CheeseStake-t kóstolják majd meg az emberek, hiszen a darabot Philadelphiában mutatták be és ez a fogás az említett város egyik leghíresebb étele, mely a mű bemutatásának idején készült el először. Ha kedvet kaptatok a dologhoz és beleharapnátok egy ilyen ínycsiklandó fogásba, látogassatok el az Eleven Kultúrbisztróba

 

 

Imádod a feketét? Kóstold meg a Kaposfest kávét!

 

Bősze Ádámot nem kell bemutatni a fesztiválra visszajáró közönségnek, hiszen ő a rendezvény műsorvezetője. Ám amit nem tudhattok róla, az az, hogy az úriember büszkélkedhet egy kávézóval, így idén a Szivárvány Kultúrpalotában ő szolgáltatja majd energiaforrásként a nedűt és készíti el a Kaposfest Kávét.

 

 

Sörös és vodkás üvegek! Mi köze ezeknek a Kaposfesthez?

Hallottatok már Verlaine-ről? Gyönyörű verseket írt, amiket megzenésítve adnak majd elő a nagyérdeműnek a fesztivál ideje alatt. DE! Bizony, ez a Verlaine (ejtsd: Verlen:-) igencsak kettős jellem volt: ha ma élne, talán az egyik legmegvetettebb ember lenne, mint a legnagyobb piás-drogos-szexista bulik szervezője és résztvevője. A szervezők a hedonista költő verseinek elhangzása kapcsán az egyik este elkalauzolják a résztvevőket egy kiállításra, ahol berendeznek egy szobát, amit ha hasonlítani kellene valamihez, akkor egy drogos party helyszíne lenne a legjobb példa. Eldobált sörös és vodkás üvegek szerte szét, középen egy pódiumon pedig a művész csodálatos versei lesznek kiállítva. A művész is ember…

 

Hagyjuk a Gitárt, szakadjanak a Hegedű húrjai


Bevett kísérő programként a Kapos Hotelben ifjabb Sárközy Lajos és zenekara szolgáltatja majd a talpalávalót esténként. Gyorstalpalóként azt kell tudni Sárközy Lajosról, hogy a világ egyik legjobb jazz hegedűseként tartják számon, aki emellett cigányzenét is játszik. Arra a kérdésemre, hogy milyen állapotok szoktak ilyenkor uralkodni a Kaposban, azt a választ kaptam, hogy: Teljes megőrülés, 1-2 bor elfogyasztása után a művészek is beszállnak a buliba... Egyik este muszáj csatlakoznotok nektek is!

 

Beavatás, aka az egyetemisták levadászása az új cél!

 

2016-ban a szervezők nagyon erősen elkezdtek nyitni a fiatalok felé, erről tanúskodik az új akciójuk is, amit Beavatás névre kereszteltek el. Facebook-on lettünk figyelmesek az eseményre, miszerint egy busznyi diákot hoznak Pestről, akik idézem: "Legyenek minél tetováltabbak, utálják a klasszikus zenét, de azért vegyék komolyan magukat. Kíméljenek minket azok akik rajonganak és gyakran járnak is komoly zenei koncertekre. Na, akik ez után jelentkeznek, azokat Beavatjuk! " Nyugalom gyerekek, a kaposvári fiatalok irányába is indítanak majd egy brand new akciót, ám erről még nem árulhatok el pontos részleteket, csak annyit, hogy ingyen pizza is közrejátszik majd a dologban.

 

 

 

A legtöbb oldalon és cikkben a Kaposfest-et úgy emlegetik, mint punk - komoly zenei fesztivált és a leírtak tükrében azt kell mondanunk, ezen nem is csodálkozunk. Egy biztos, minket megfogtak és augusztus közepén biztos ott ácsingózunk majd egy párnával a hónunk alatt a Szivárvány Kultúrpalota előtt a soron következő koncertre várva!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: