2015. 10. 29., Csütörtök, 12:57

Ló, láncfűrész, tablet - nem, ez nem a Bazár, ez a kaposvári talált tárgyak osztálya!

Egy ismerőstől hallottunk róla, hogy létezik Kaposváron talált tárgyak osztálya, ami felkeltette érdeklődésünket, el is mentünk megnézni valóban létezik-e ilyen, és ha igen, akkor milyen tárgyak kerülnek ide. Jelentjük: létezik, és nem akármilyen cuccok vándoroltak ide. Elkóborolt lovat, sőt, még kerítéselemet is jelentettek már be becsületes megtalálók a Városházán. A talált tárgyak palettája széles, gazdára vár többek között mobiltelefon, laptop és benzinmotoros láncfűrész is!

Biztosan sokunkkal megesett már, hogy a nagy sietség közepette elhagytuk kedvenc esernyőnket, pénztárcánkat vagy egyéb személyes eszközünket. (Személy szerint pár hete a plazaban lévő újságosnál felejtettem a személyes irataimat miközben bőszen töltöttem a hétvégi tippmix adagomat.) Ez a bosszantó eset amúgy sem ritka, ám a hideg idő beköszöntével a somogyi megyeszékhelyen mintha megsokszorozódna ezeknek a száma. Talán a zord hőmérséklet elől való menekülés lehet az oka, de az utóbbi hetekben egyre több leadott tárggyal gazdagodtak a kaposvári ügyfélközpontok.

Hová tűnt a ló?

Az általános alkalmatosságokon kívül– mint a sál, kesztyű, sapka, iratok - talán nem is hinnénk, de még kibontatlan képkeretet, új gyermekcipőt, valamint egy doboz nyomtatópatront sem lehetetlenség elveszíteni. Persze kirívó esetekre is volt már példa az évek során, hiszen egyszer még elveszett lovat is jelentettek. (Hogyan tudnak elveszíteni egy lovat???) Fogalmam sincs mit keverhetett, aki a fűnyíróját tévesztette szem elől, vagy éppen a bográcsát nyelte el a föld, de megfordult a fejemben, hogy az ilyen esetek nagy részéhez köze lehet valamelyik pályaudvar közeli talponállónak…

Láncfűrész, tablet, telefon...

Nem meglepő, hogy nagyon sok eltűnt eszközre lelnek a kaposvári buszokon illetve taxikban is. Vajon mit gondolkodhattak például azok az iskolások, akik komplett táskájukat hagyták fent egy helyi járatos buszon (volt rá példa) és milyen arcot vághattak, amikor beértek a suliba és észrevették a hiányt? Az egyik legemlékezetesebb eset valószínűleg az lehetett, mikor egy buszos kirándulás után az egyik kaposvári cég sofőrje egy benzinmotoros láncfűrésszel találkozott a hátsó ülések között. De, mint említettem a városi taxisok sem unatkozhatnak.

A múlt héten egy bontatlan csomag fagyasztott túró gombócot találtam az ülésem alá csúszva. Ebben az évben találkoztam már laptoppal, tablettel, és viszonylag gyakran mobiltelefonnal is.

Ilyenkor általában utánanézünk, hogy valamilyen elérhetőség tartozik-e az eszközhöz, netán rokon vagy barát neve szerepel-e benne és őket értesítjük.” – mondta Szabó Gábor kaposvári taxisofőr.

A talált tárgyak sorsát egyébként egy 1960-ban készült kormányrendelet szabályozza, így aki idegen dolgot észlel, annak nyolc napon belül le kell adnia a tárgyat a települési jegyzőnek.

Kaposváron magánszemélyek és a rendőrség is szokott küldeni ilyeneket, illetőleg a városban található áruházak is ide küldik a hontalan kellékeket.  Ezután a Polgármesteri Hivatal 3 hónapig köteles megőrizni a gazdátlan tárgyakat, majd ezt követően értékesítik azokat. A társaságoknál más a helyzet. Ott az elvesztett eszközöket egy éven keresztül őrzik, ha addig senki nem jelentkezik értük, akkor megsemmisítik, esetleg felajánlják valamelyik, rászorulókat segítő szervezetnek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: