2022. 03. 22., Kedd, 10:08

Megerősítve - 5000 exobolygó van a Naprendszeren kívül - VIDEÓ

1992 januárjában két kozmikus objektum örökre megváltoztatta galaxisunkat.

1992-ben először volt konkrét bizonyítékunk arra, hogy a Naprendszeren kívüli bolygók vagy exobolygók egy idegen csillag körül keringenek, méghozzá 2300 fényévnyire. Most, 30 évvel később ez a szám robbanásszerűen megnőtt, március 21-én rendkívül jelentős mérföldkövet értünk el: a NASA megerősítette 5000 exobolygó létezését. Hogy pontosabbak legyünk, a NASA exobolygó archívumában 5005 extraszoláris bolygó található, ezek mindegyikét szakértői vizsgálattal és elemzési módszerrel figyelték meg.

Ez nem csak egy szám. Mindegyikük egy új világ, egy vadonatúj bolygó. Mindegyik miatt izgulok, mert semmit sem tudunk róluk – mondta Jessie Christiansen, a NASA Exoplanet Science Institute kutatója.

Az Alexander Wolszczan és Dale Frail csillagászok által felfedezett első két bolygó a Föld tömegénél 4,3-szor és 3,9-szer nagyobb exobolygó volt, amelyek egy halott csillag körül forogtak, és rádióhullámok „ütéseit” vagy impulzusait bocsátják ki. 1994-ben megtalálták a harmadik bolygót a csillag körül, amely a Földnél jóval kisebb. Ezeket Poltergeist, Phobetor, és Draugr néven nevezték el. A felfedezés által nyilvánvalóvá vált, hogy a galaxisunknak hemzsegnie kell a különböző dolgoktól.

2009-ben a Kepler Űrteleszkóp már több mint 3000 másik exobolygót fedezett fel. A tranzit módszer mellett a csillagászok tanulmányozhatják az exobolygók gazdacsillagaikra gyakorolt gravitációs hatását. Ha ismerik a csillag tömegét, tanulmányozhatják, hogy mennyire inog, ebből pedig következtethetnek az exobolygó tömegére, és ha tudják, milyen fényes egy csillag, akkor következtethetnek az exobolygó méretére. Innen tudjuk, hogy az Univerzumban léteznek olyan exobolygók, amelyek nagyon különböznek azoktól, amelyek a saját Naprendszerünkben vannak.

Nevet kapott 16 magyar felfedezésű kisbolygó, többek között Hosszú Katinkáról és Ady Endréről is

Nevet kapott 16 magyar felfedezésű kisbolygó, többek között Hosszú Katinkáról és Ady Endréről is

Többek között Ady Endre, Hamvas Béla, Erdős Pál, Kaffka Margit, Hosszú Katinka és Dévény Anna neve is felkerült az égi térképre.

Mivel az exobolygók közvetlen tanulmányozása nagyon nehéz – kicsik, nagyon homályosak, nagyon távol vannak, és gyakran nagyon közel vannak egy fényes csillaghoz, amelynek fénye elnyom mindent, amit az exobolygó tükrözhet –, még mindig sok mindent nem tudunk. Emellett még mindig sok bolygó van a jelenlegi észlelési küszöbünkön túl.

Elképesztő.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: