2024. 04. 11., Csütörtök, 19:29

Karikó Katalin mRNS technológiáját a rák elleni gyógyszer fejlesztésére használják

Már úton van 10 különböző rákfajta gyógyítására szolgáló készítmény, bár ezek még a tesztelés fázisában járnak.

A Nobel díjas Karikó Katalin és kutatótársa Drew Weismann által kifejlesztett mRNS gyógyszerfejlesztési technológia eredményeit egyre több, közöttük fertőző kórokozók és a rák elleni vakcinák létrehozására fordítják, a már előrehaladott, embereken végzett tesztelési fázis és klinikai vizsgálatok eredményei pedig kecsegtetők, mondta el Karikó Katalin, aki a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjaként székfoglalóját kedden tartotta a Pesti Vigadóban.

A technológia alkalmazásával egyre több fertőző betegség kezelése kezdődhet el és a legrettegettebb kór, a rák elleni küzdelem is szintet léphet, ugyanis a rosszindulatú daganatos sejtek elburjánzásának megfékezése és elpusztítására is képes lehet. 

Az eljárás lényege, hogy az mRNS-t bejuttatják a daganatos sejtekbe, amelyekben ennek hatására az immunsejtek felfedezik és elpusztítják a tumorsejtet.

Köztudott, hogy a rákos megbetegedéseknél gyakran fennáll a betegség kiújulásának veszélye, de a technológia által még ennek a kockázata is mérséklődhet, ugyanis a tumor elpusztítására kapott parancsra az immunsejtek képesek emlékezni.

Már láthatáron van tíz a különböző rákfajta gyógyítására szolgáló készítmény, amelyek jelenleg a tesztelés különböző fázisában tartanak, de még nem állnak készen arra, hogy kiterjedt tumoros betegeknek beadják a vakcinát.

íra meg a Népszava. 

Katalin szerint többek között a jövőben az anyagcsere betegségek, a Lyme-kór, malária, majomhimlő, szívelégtelenség, genetikai betegségek gyógyíthatók lesznek az mRNS technológia által, és nem kell hozzá más, csak, hogy az egyik technológiáról átállunk egy másikra, ezesetben természetesen az mRNS-re. 

Víziója szerint ebben az évtizedben és nem is a végén véget érhet a kutatómunka. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: