2024. 04. 03., Szerda, 09:01

Megtiltanák itthon az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását

Kedden benyújtották az országgyűlés elé azt a törvényjavaslatot, amely tiltaná az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását.

„Megvédjük a gyermekeinket!” – fogalmazott Nacsa Lőrinc, a törvényjavaslat egyik benyújtója kedd este a Facebook-oldalán megjelent bejegyzésében.

A törvényjavaslat jelentőségét indokolva, közölte: Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött.

Egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyaszt energiaitalt, minden ötödik 10-14 éves gyerek pedig rendszeresen iszik energiaitalt reggelire

Annyi energiaitalt ivott egy miskolci férfi, hogy koffeinmérgezést kapott, most az életéért küzdenek a kórházban

Annyi energiaitalt ivott egy miskolci férfi, hogy koffeinmérgezést kapott, most az életéért küzdenek a kórházban

Egy 18 éves családapa elfogyasztott 24 doboz energiaitalt, majd rángógörcsöt kapott, és kómába esett. Az orvosok jelenleg a miskolci kórházban küzdenek az életéért.

A parlamenti honlapon közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos a 18. életévét be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni.

A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkohol tartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A Gyermekkardiológusok Európai Társasága képviselői szerint egyre több páciensük kórházi kezelésre szorul a túladagolás miatt, ezért szeretnék elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását – áll a törvényjavaslat indoklásában.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: