2024. 01. 29., Hétfő, 08:41

A kokain keresztanyja, avagy a Netflix, Griselda című műsorának igaz története

Ugyanitt, ha sorozatot keresel, akkor ezt az új netflixes sorozatot ajánljuk. A megtörtént eseményeken alapuló dramatizált sorozat Griselda Blanco utazását mutatja be a kolumbiai Medellíntől Miami legnagyobb drogbirodalmának vezetéséig. A főszerepben Sofía Vergara, aki Griselda Blancot, a hírhedt kolumbiai drogbárót alakítja.

Az élet írja a legdurvább történeteket, Griselda Blanco pedig ugyanolyan kegyetlen, mint a sorozatban, ha nem még kegyetlenebb. Íme a nő, aki állítólag még Pablo Escobarra is a frászt hozta. 

Az egyetlen férfi, akitől valaha féltem egy nő volt, akit Griselda Blanconak hívtak - Pablo Escobar

Griselda 1943. február 15-én született. Szegénységben nőtt fel, ezért korán bűnözésre adta a fejét. Egyes beszámolók szerint 11 évesen segített elrabolni egy fiút, és miután a fiú gazdag családja nem volt hajlandó kifizetni a váltságdíjat, halálos lövést adott le rá. Állítólag zsebtolvaj és prostituált is volt, amíg tinédzserként feleségül nem ment egy kisstílű bűnözőhöz, akitől később három gyermeke született. Aztán jött a válás.

A fekete özvegy

Blanco évekkel később megrendelte a férfi meggyilkolását, majd az 1970-es évek elején kapcsolatba került Alberto Bravoval, egy kábítószer-kereskedővel, akihez végül feleségül ment és rajta keresztül keveredett bele a kokainkereskedelembe. Blanco kreativitásának segítségével a pár kiterjedt és rendkívül jövedelmező droghálózatot hozott létre. Nem sokkal később forró lett a talaj Blanco lábai alatt, ezért 1975-ben visszatért Kolumbiába. Abban az évben arra a meggyőződésre jutott, hogy férje, Alberto dollármilliókat lopott el tőle, ezért a vita során arcon lőtte férjét, aki erre válaszul gyomron lőtte Griseldát - persze ő túlélte, ellenben második férjével. 

A Fekete özvegy becenevéhez méltán később harmadik férjét is megölette.

A kokain keresztanyja

Az 1970-es évek végére Blanco Miamiba költözött, ahol a kokain keresztanyjaként vált hírhedté. A konkurencia kiiktatásához kimeríthetetlen kegyetlenséggel lépett fel. Számos gyilkosságot rendelt el, melyek közül a legtöbbet motoros fegyveresek követtek el, ráadásul sokszor fényes nappal - ez a módszer vált később a védjegyévé.

Volt, hogy egy helyi bevásárlóközpontban géppisztolyosok közel negyven áldozatot szedtek, de megölette egyik riválisának kétéves gyerekét is apja sikertelen merénylete után.

Nem csoda, hogy Grisleda Blanco a világ egyik leggazdagabb drogkereskedőjévé vált, aki évente több mint három tonna kokaint csempészett az Egyesült Államokba, amivel havonta mintegy 80 millió dollárt keresett. Pazar életmódot folytatott, amihez luxuslakások és hedonista partik tartoztak.

Luxus után hanyatlás

A riválisok célkeresztjébe került, ő pedig féltette az életét, ezért 1984-ben Kaliforniába költözött. A következő évben letartóztatták és New Yorkba vitték, hogy szembenézzen az 1975-ös drogvádakkal. Bűnösnek találták 1985-ben, és a maximálisan kiszabható 15 év börtönbüntetést kapta, bár állítólag a börtönben is folytatta birodalma működtetését. Ez idő alatt a hatóságok további vádakat akartak emelni Blanco ellen, akit több mint 200 gyilkosságban vontak felelősségre.

1994-ben, miután az egyik bérgyilkosa, Jorge Ayala beleegyezett, hogy tanúskodik ellene, Blancot három gyilkossággal vádolták meg, köztük egy korábbi végrehajtó kétéves kisfiának megöléséért, akit az apja elleni sikertelen merénylet miatt végeztek ki.

Blanco 1998-ban végül bűnösnek vallotta magát, cserébe csökkentett büntetésért, hat évvel később pedig szabadon engedték és kitoloncolták Kolumbiába, ahol már visszafogott életet élt, amíg 2012-ben éppen saját módszerével végeztek vele. 

Grisleda egy medellíni hentesboltból lépett ki, amikor megállt mellette két motoros, majd az egyik kétszer arcon lőtte az asszonyt.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: