2024. 01. 17., Szerda, 10:00

Miért nincs még mindig étterem vagy kávézó a Kaposvár Plazaban?

A turisták rendre rácsodálkoznak, mint borjú az új kapura: sehova nem lehet beülni a plázában, nem lehet semmit enni, vagy inni - avagy, ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel?

A plázában dolgozó forrásaink szerint rendszeres, visszatérő jelenség a Kaposvár Plazaban, hogy turisták fel és alá járkálnak az üzletházban, és tanácstalanul keresnek valamilyen (bármilyen) étkezési vagy kávézási lehetőséget, aztán zavartan kérdezik, hogy van-e esetleg itt 2. emelet... Aki nem ismerős Kaposváron, de valamiért erre vezet az útja, vagy turistaként fordul meg a városban, annak meglepő, hogy nincs egyetlen vendéglátó egység sem a bevásárlóközpontban.

A kirándulók beütik a GPS-be, hogy "plaza Kaposvár", annak biztos tudatában, hogy itt majd haraphatnak valamit, és frusztráltan tapasztalhatják, hogy itt bizony hoppon maradnak.

Csalódottságuknak nem átallanak hangot is adni, nem egyszer kifejezetten fel vannak háborodva, hogy nem tudnak itt elfogyasztani semmit.

Az ételudvar helyén és az utolsó bezárt kávézó előtt megszokott csendélet a szomorúan ücsörgő vendégek látványa, akik csendes jelenlétükkel jelzik, hogy lenne igény arra, hogy be lehessen ülni valahova a Kaposvár Plazaban.

De valamiért évek óta egyetlen vendéglátó helyet üzemeltető vállalkozó sem jelent meg, hogy vendéglátással kedveskedjen a pláza közönségének - ennek szerettük volna megtudni az okát.

Helyi kisvállalkozást nemigen, viszont nagy ruhamárkákat találunk a plázában. Akinek rálátása van a pláza forgalmára azt mondja, hogy a nyitáshoz képest minimum 60 százalékkal esett vissza a forgalom.

A 2000-ben nyitott Kaposvár Plaza a nyitást követően szárnyalt, a legnépszerűbb találkozási-, és bevásárlóhely volt a városban.

Az induláskor jellemzően kisebb magyar, vagy helyi vállalkozással volt tele a komplexum, de működött benne egy hatalmas kaszinó, az ételudvarban több étterem élt és virult, lehetett enni kínait, magyarosat, de volt benne szendvicsező, salátázó, kávézó, és játékterem is.

A pláza dübörgött, mondhatni ott volt az egész város. Éjjel-nappal, télen-nyáron, folyamatosan tele volt vásárlóval és olyanokkal, akik itt találkoztak, vagy töltötték a szabadidejüket.

A 2010-es évek elején bekövetkezett törvényi változás miatt a kaszinó és játékterem bezárás a Kaposvár Plaza működésére is rányomta a bélyegét, ez után kezdődött el az addig szárnyaló bevásárlóközpont népszerűségének hanyatlása. Nemcsak a néhai Memphis Kaszinó lefalazott üzlethelyisége tanúskodott arról, hogy valami végérvényesen megváltozott a pláza életében, de a Memphis bezárásával a látogatók is elkezdtek elmaradozni, ami a többi bérlő forgalmára is jelentősen rányomta a bélyegét.

A változás nem az egyik napról a másikra ment végbe, hanem lassan történt. A 2010-es évek végére az ételudvarban nem maradt már más bérlő, csak egyetlen kínai, aki egyszerre vitt egy magyaros ízeket, és kínai ételeket kínáló büfét. Ez eredményezett komikus jeleneteket, amikor az éhes vendég nézegette a két étterem kínálatát, és a kínai étterem személyzete megjelent a magyaros étterem pultja mögött is.

Ennek az egyetlen egységnek - aminek a minősége jócskán hagyott kívánnivalót maga után a vendégek beszámolói alapján - aztán a pláza átépítése, illetve a pandémia tett be, amikor is bezárták, és azóta nincs egyetlen étkezési lehetőség sem a plázában.

A középen lévő utolsó mohikánként kitartó Grand Café-nak is a covid járvány, és szintén az átalakítás tett be, a pláza utolsó nyitvalévő kávézója 2021-ben végleg bezárt.

Megkerestük a Kaposvár Plaza üzemeltetőjét az Indotek Group-ot, arra lettünk volna kíváncsiak, hogy idén, év eleje lévén, esetleg várható-e új bérlő érkezése az üres ételudvarba, cikkünk megjelenéséig sajnos a kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Kerestük a másik oldalt is, és potenciális bérlő jelölteket kérdeztünk meg azzal kapcsolatban, hogy mondják el a véleményüket, szerintük miért nincs egyetlen étterem, vagy kávézó sem a jobb napokat megélt plázában.

Magát megnevezni nem kívánó kaposvári forrásunk szerint nagyon rosszak a bérbeadás feltételei.

Ha valaki nyitni szeretne mondjuk egy gyorséttermet, aminek meglehetősen nagy a forrásigénye induláskor, a szükséges, és sokszor kötelezően előírt technológiai átalakításokat maga kell, hogy elvégezze az üzlethelyiségben, viszont az akár több tízmillió forintra rúgó beruházásának értékét nem "lakhatja le" a bérleményben, tehát amit oda beépít az esetleges bérleti szerződés megszűnése után ő otthagyja örökül a plázában, amit az majd egy esetleges újabb bérlőnek gond nélkül továbbadhat.

Sikerült beszélnünk egy olyan vendéglátásban jártas helyi vállalkozóval is, aki azt mondta, hogy a helyzet nem ennyire tragikus, az átalakítások költségét részben le lehet vonni a bérleti díjból, illetve a beépített értékeket nyilván el lehet vinni egy esetleges kiköltözéskor,

de így is nagyon magas a bérleti díj helyi viszonylatban és ugyanez igaz a működtetési hozzájárulásra, illetve volt olyan kötelezően megvásárolandó elem az üzlethelyiségben - ez az acélrács, ami ugye el nem vihető, és nagyon magas beszerzési költséggel bír - ezt a pláza az új bérlővel akarja megfizettetni.

2021-ben komoly beruházái költséggel, közel 2 milliárd forinttal bíró ráncefelvarráson esett át az épület, ami hozott is új, nagy márkákat a házba, de az ételudar továbbra is üresen tátong a mozi előtt, és nem úgy tűnik, hogy ebben változás áll majd be a közeljövőben. Addig akkor maradhat a mozis popcorn és üdítő!
 

A Kaposvár Plaza tulajdonos-üzemeltetője az Indotek Group
<p>A 2010-es évek közepén léptek be a kereskedelmi ingatlanok piacára. A folyamatos terjeszkedésnek köszönhetően ma már több mint 20 fővárosi és vidéki bevásárlóközpont üzemeltetéséért felelnek. Az általuk üzemeltetett ingatlanok bérlőinek száma meghaladja a 3500-at.</p> <p>Tevékenységüket elsődlegesen Magyarországon végezik, de a közép-, kelet- és dél-európai piacon is nyitottak a befektetési lehetőségek felé. Jelenleg 14 országban vannak jelen vagy vizsgáljuk a piacra lépés lehetőségét.</p> <p>Az Indotek Group ingatlanportfóliója folyamatosan bővül, jelenleg több mint bruttó 1,7 millió négyzetméter beépíthető és bérbe adható területtel rendelkeznek, valamint több mint 20 irodaházat, és mintegy 100 raktárt, csarnokot és logisztikai parkot működtetnek.</p> <p>Az Indotek Csoport vezérigazgatója és többségi tulajdonosa Jellinek Dániel. Az 1976-ban született közgazdász végzettségű üzletember a 20 leggazdagabb magyar egyike a Forbes magazin listája&nbsp;szerint, a nevéhez köthetőek olyan üzleti érdekeltségek, mint a Waberers, Sofitel Hotel, Gellért Szálló, a Zamárdiban nemrég megvalósult 5 csillagos Balaland, vagy az Auchan.</p> <p>Jellinek Dániel szoros üzleti kapcsolatban áll a szintén nagyvállalkozó milliárdos Tiborcz Istvánnal.&nbsp;</p>
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: