2023. 09. 18., Hétfő, 08:58

Diófeldolgozó gép rántotta be a karbantartó kezét Fonyódon, az ügyvezetőnek kell felelnie érte

A Fonyódi Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, akinek ügyvezetőként elkövetett mulasztásai miatt szenvedett az egyik alkalmazottja súlyos munkahelyi balesetet.

A férfi ügyvezetője volt egy mezőgazdasági cégnek, ahol karbantartóként foglalkoztatta a megfelelő szakképzettséggel és orvosi alkalmassági véleménnyel nem rendelkező, speciális munkavédelmi oktatásban nem részesült sértettet, akinek a feladatát képezte egy diófeldolgozó gépsor karbantartása.

A gépsor veszélyes terei azonban nem voltak megfelelő módon elhatárolva, a berendezés a szükséges védőburkolatok hiányában üzemelt, illetőleg a gépsor veszélyes helyeinek közelében nem került elhelyezésre vészleállító kapcsoló. A vádlott emellett nem tett az ellen, hogy a sértett szakszerűtlen módon kikapcsolása nélkül, üzemelés közben végezzen az eszközön beállításokat.

Ilyen előzmények után a sértett az üzemben lévő gépsoron végzett beállítást, amikor

elveszítette az egyensúlyát és a kezében tartott villáskulcsot a diófeldolgozó szalag elkapta, majd azzal együtt a kezét a szalag és feszítődob közé berántotta. A sértett a baleset során súlyos, maradandó fogyatékossággal járó sérülést szenvedett

Az ügyészség a Fonyódi Járásbíróságra benyújtott vádiratában a férfival szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

A fényképet a Fonyódi Rendőrkapitányság készítette a bűncselekmény helyszínén.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: