2023. 05. 16., Kedd, 09:00

Hiába az állami támogatás, olyan drága a jogosítvány, hogy elfogynak a tanulóvezetők

Az adatok szerint több mint harmadával kevesebben teszik le a jogosítványt, mint tavaly ilyenkor.

Átlagosan 305 ezer forintba kerül a B kategóriás jogosítvány megszerzése, ám az érdekvédők vezetője szerint bizonyos esetekben 500 ezer forint is lehet a számla. A fiatalok közül sokan – az állami támogatásnak köszönhetően – az elméleti vizsgát leteszik, de aztán inkább kivárnak, írja a 24.hu. A megkereste  Jovánovics Jánost is, a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnökét, aki, tapasztalataik szerint 500 ezer forintnál is többet kell költeniük a tanulóknak, mire megszerzik a B kategóriás jogosítványt.

Elméletben ugyanis elég lenne 29 vezetői órát vennie a tanulónak, hogy a vizsgával együtt meglegyen a kötelező 30 levezetett óra, de a gyakorlatban ez közelebb van az 50-60 órához, ami akár több mint százezer forinttal is megdobhatja a költségeket. Ráadásul ha valaki megbukik, az újabb 50-100 ezer forintos pluszköltséget jelenthet.

Megnéztük a veszprémi autósiskolák árait is, itt azért helytálló az átlag 300 ezer forintos tanfolyamok ára. Azon találkozhatunk extra gyors tanfolyamokkal is, amik már jócskán meghaladják a 400 ezer forintot. Persze ezen kívül is rengeteg mindentől függ, hogy a végén mennyi lesz a teljes összeg, de azért nem csodálkozunk, ha valaki nem most akar belevágni a jogsi megszerzésébe.

Ti mennyiért csináltátok meg?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: