2023. 04. 19., Szerda, 22:42

Munkaerőhiányra és magas árakra számíthatunk idén a Balatonnál

Szakértők szerint átlagban 10-15 százalékos emeléssel kell számolni.

Az elmúlt években már-már szokásossá vált, hogy tavasszal elkezdenek megérkezni a különböző írások arról, hogy milyen mértékű drágulásra lehet számítani a Balaton partján. Nem kell nagy matematikusnak lennünk, hogy rájöjjünk, ez azért van, mert valóban évről évre folyamatosan drágul minden, a Balaton parti települések pedig mindig élen járnak ebben.

Azonban idén az ár drágulás mellett jelentős munkaerőhiánnyal is számolni kell. Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető-társelnöke az InfoStartnak elmondta, a munkaerőhiány idén is gondot okozhat a magyar tengernél.

A legtöbb ember stabil munkahelyet keres – törekedve az éves foglalkoztatásra –, nem pedig egy egy-két, legfeljebb négy hónapos elfoglaltságot. Ráadásul a balatoni személyzet egy része a külföld mellett tette le a voksát, és például maradt Ausztriában, ahol a téli síterepeket már a nyári és őszi időszakban is nyitva tartják, kiváló állást biztosítva.

A 24.hu a cikkjében azt írja, a Balatonnak vannak frekventáltabb részei, mint például Balatonfüred, Siófok, Keszthely, Balatonlelle, ahol jellemzően magasabbak az árak, míg a tó más területein némileg alacsonyabbak. 2000 forintos lángosra a hírekkel ellentétben a legtöbb helyen nem kell számítani.

Az növekvő árak elsősorban az emelkedő nyersanyagárak és az üzemelési és bérköltségek miatt fognak fájni rendkívül. Mint írják, átlagban 10-15 százalékos emelésre lehet majd számítani.

Nálatok mi a lélektani határ egy lángos áránál?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: