2023. 03. 08., Szerda, 12:03

Ne dőljünk be nekik! Ezek most a legújabb online csalások

Egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak a csalók.

Egyre többet tudunk róla, mégsem csökken a száma az interneten elkövetett csalásoknak, jóllehet a csalók is egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak, annak érdekében, hogy megtévesszenek minket.

Ma már a Rendőrség is rengeteget foglalkozik a témával, de a bankok, csomagküldő szolgáltatások és egyéb szolgáltatók honlapjai is felhívják a figyelmünket, milyen típusú csalásokat követnek el a csalók a nevükben, mégis elég egy kis figyelmetlenség és könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, aminek az a vége, hogy a bankszámlánkat rendesen lecsapolják.

Jellemzően egy beágyazott link van az egyébként szokványosnak tűnő üzenetben (pl. csomagod érkezett). A küldő megbízható forrásnak álcázza magát, úgy tesz, mintha egy bank, kártyakibocsátó, futárszolgálat, közműszolgáltató vagy valamilyen egyéb szolgáltató képviseletében jelentkezne.

A figyelemfelhívás és edukáció jegyében tartott sajtótájékoztatót 2023. március 7-én az ORFK, a Magyar Bankszövetség és a NBSZ Nemzeti Kibervédelmi Intézet, amely keretein belül az újabb típusú online csalásokról és az áldozattá válás megelőzésének lehetőségeiről beszéltek. A téma olyan mértékűre duzzadt világszerte, hogy már mozaikszót is alkottak a kifejezésére: a smishing” (az angol „SMS” és „phishing”, vagyis SMS és adathalászat szavak kombinációjából született) olyan csalást takar, amelynél a támadó SMS segítségével próbál megszerezni személyes, pénzügyi vagy biztonsági információkat.

Az online csalás áldozattá válásának elkerülése érdekében a Veszprém Vármegyei Rendőrség hasznos tanácsokat fogalmazott meg: 

  • Gondolja át a kapott üzenet tartalmát! Tisztázza magában, hogy a leírtak mennyire felelhetnek meg a valóságnak! Lehet, hogy az adott szolgáltatásnak vagy banknak nem is az ügyfele? Egy olyan szolgáltatástól kap sms-t, ahol korábban nem adta meg a telefonszámát? Nem is rendelt semmit, mégis hogyan érkezhetne csomagja?
  • Amennyiben adathalász-támadás célpontjává vált, jelezze ismerőseinek, ezzel segítve az ő online biztonságukat! Nem volt elég szemfüles egy adathalász-üzenet kapcsán, és rákattintott az abban található linkre? Haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a számlavezető bankjával, és tegyen feljelentést a rendőrségen!
  • Ne kattintson kéretlen szöveges üzenetekben érkezett hivatkozásokra, mellékletekre vagy képekre a küldő személyazonosságának ellenőrzése nélkül! Az ellenőrzéshez keressen rá a számra az interneten (ha csalásról van szó, valószínűleg nem Ön lesz az első), vagy hasonlítsa össze a számot az érintett szervezet hivatalos telefonszámával!
  • Azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankjával, ha azt gyanítja, hogy egy smishing üzenetre válaszolt és megadta banki adatait!

További információkat, tanácsokat ITT találtok!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: