2023. 02. 21., Kedd, 15:52

Félezer autóst fogtak múlthéten Somogyban biztonsági öv nélkül

Ugyan az ellenőrzés terve be volt jelentve, így is 655 esetben kellett intézkedniük öt nap leforgása alatt a somogyi zsaruknak.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának (ROADPOL) 2023. évi ellenőrzési terve alapján az európai kampány keretében ezúttal a passzív biztonsági eszközök – a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak – használatának ellenőrzése volt fókuszban. A kampány célja a szabálytalanul közlekedők kiszűrésén keresztül a baleset során bekövetkező sérülés esélyének csökkentése, súlyosságának mérséklése volt.

Annak ellenére, hogy az akció előre be volt jelentve, a somogyi rendőrök február 14-18. között az ellenőrzött járművekben

összesen 655 alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, közülük 419 esetben a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övét, jellemzően lakott területen belül. Gyermekbiztonsági rendszerek tekintetében 13 esetben találtak hiányosságot az akció során.

Az autóbalesetben szerzett sérülések leggyakoribb oka a biztonsági öv használatának elmulasztása. Az öv minden ütközési sebesség mellett védi a használóját, megóvva a sérüléstől, vagy csökkentve a sérülés mértékét. Komoly gond még a használatának elmulasztásakor, hogy a kocsik egyéb biztonsági rendszerei sem tudják kifejteni a hatásukat, ha nincs becsatolva az ember. Ugyanis a légzsákok működése azzal a feltételezéssel időzített, hogy a bent ülők használják az övet – öv nélkül maga a légzsák is sérüléseket okozhat.

A biztonsági öv használata nem az Ön döntése, hanem kötelező!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: