2023. 02. 17., Péntek, 10:40

Gin a gyomorégés, tonik a malária ellen - A gin-tonik sztori

Története Flandriában, vagyis a mai Hollandia kezdődött a 17. században. Ez a flamand genever az, amely egy évszázaddal később az angol gin mintájául szolgált.

A genevert általában gyomorégés, köszvény vagy epekő okozta fájdalom ellen használták. Egy pohárral a katonáknak is töltöttek, hogy harc előtt felpezsdítsék őket,  nem meglepő, hogy az angolok is hamar megkedvelték az elixírt, amelyet hazatérésük után holland bátorságnak neveztek el.

Ez a borókavíz a 17. század végén újabb fellendülést élvezett Angliában. Genever-nek, majd jenever-nek, végül pedig egyszerűen gin-nek nevezték el. Az új alkohol iránti rajongás a hadjáratokból hazatérő katonákon túl is elterjedt. 

Ami az akkori minőségét illeti, hát elég pocsék volt. Ettől függetlenül az olcsó szeszes ital gyorsan a városi munkásosztályok slágerévé vált: az alacsony minőségű gin túlzott fogyasztása évtizedeken át tizedelte különösen a londoni nyomornegyedek lakosságát - ez volt ginőrület (1723-1757). Végül a 19. századra nyerte el a mai formáját. 

Szóval a gin eredetileg gyógyszer, de mi a helyzet a tonikkal?

A tonik egy olyan üdítőital, amely egy cserjéből kivont kinint tartalmaz. Meglepő, de a tonikot is, mint gyógyírt alkalmazták: a katonáknak a megelőzésre szolgáló kinin adagokat írtak elő, hogy leküzdjék a maláriát, amely egyre nagyobb áldozatokat szedett. A kinin azonban nagyon keserű, ezért cukorral és vízzel dobták fel, hogy megkönnyítsék a fogyasztását. A Schweppes-t ezek a felhasználási módok inspirálták, és a szénsavas vízhez kinint és citruskivonatokat adott, így született meg az Indian Tonic.

A gin & tonic 

A koktél valójában a tonikvízből származik, amelyet a fent említett módon eredetileg a malária ellen használtak. Mivel még a feltúrbózott változat is túl keserű volt, cukrot és alkoholt adtak hozzá, hogy mégkönnyebben fogyaszthatóvá tegyék. A gin és a tonikvíz kombinációja ízbeli felfedezés volt, és a 19. század elején a brit katonaság és a gyarmatosítók körében - így lett igazán népszerű kombó, amit a mai napig előszeretettel fogyasztunk a világ minden pontján.

 A gin tonik több angol életet és lelket mentett meg, mint a birodalom összes orvosa.  -Winston Churchill

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: