2023. 02. 16., Csütörtök, 12:44

Egy 19 éves srác is tagja volt kutyájával a magyar mentőcsapatnak Törökországban

Hazatérése után tapsvihar fogadta iskolájában a 19 éves Mező Marcellt, aki a Kutyákkal az Életért Alapítvány önkénteseként a legfiatalabb résztvevője volt a törökországi mentési munkáknak. Kutyájával, Black-kel 5 napon át kutatott kitartóan a túlélők után.

A Kutyákkal az Életért Alapítvány három önkéntessel indult útnak február 6-án este a földrengés sújtotta Törökországba. A legfiatalabb csapattagnak, Marcinak ez volt az első romkutató bevetése. Csupán sejtése volt arról, mekkora pusztítással kell szembenéznie pár óra elteltével. 

Amikor Szabó Gábor felmérte, hányan lennénk alkalmasak erre a bevetésre, önként jelentkeztem. Jólesett, hogy bíztak a képességeimben és Black profizmusában. – mesélte Marci, aki öt éve csatlakozott az Alapítványhoz, hogy kutyáját tréningezze.

Idővel kiderült, Black tehetséges, adottságai alkalmasak arra, hogy keresőkutya váljon belőle. Több itthoni személy, -és területfelkutatásban is tapasztalatot szerezhettek, de az első igazán komoly bevetésük a mostani katasztrófa volt. 

Nagyon elszánt voltam, szerettem volna segíteni a bajbajutott embereken, tapasztalatot szerezni, tanulni. Persze sokat számított, hogy a mentőcsapat idősebb tagjai mindenben támogattak, akkor is, amikor már tizedik órája voltunk talpon. Ugyanígy a helyiek is, ahogy tudtak segítettek, volt, aki teát volt, aki egy kis ételt hozott nekünk.

A legmegrázóbb élmény számára az volt, hogy látnia kellett, amint az otthonukat elveszítő civilek, családok az utcán próbálnak tüzet rakni, melegedni, vagy éppen a romok alatt rekedt hozzátartozóikkal kommunikálni, saját erejükkel kimenteni őket. Marci elmondta, hogy a hazatérés óta viszonylag gyorsan visszaszokott az iskolába, jó érzés volt újra a megszokott környezetben lennie. A jövőre fókuszál: későbbi munkájában is szeretne embereken segíteni, orvosi egyetemre készül. Ezen kívül folytatná az önkénteskedést az Alapítványnál, szeretné magasabb szintre emelni Black kiképzését.

A Kutyákkal az Életért Alapítvány keresőkutyás egységét a többi törökországi magyar mentőalakulattal együtt kedd délután ünnepélyes keretek között köszöntötte Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: