2023. 01. 12., Csütörtök, 12:44

Műanyagból nyomtatna élelmiszert a NASA egyik mérnöke

Szerintük ez nem csak az űrhajósok számára lehetne óriási segítség, de akár a Földön is megoldhatná az éhezést, egyúttal a műanyagszennyezést is.

Az Interesting Engineering írt egy első hallásra igencsak hajmeresztő ötletről, mely szerint a jövőben műanyagból nyomtathatnánk élelmiszert. A NASA egyik mérnöke szerint elengedhetetlen a Marsi élethez az, hogy megfelelő mennyiségű táplálék álljon rendelkezésre, és azt ne a Földről kelljen folyamatosan pótolni, hanem inkább vagy ott, vagy az űrben lehessen létrehozni. Erre az egyik legkülönlegesebb elképzelés az, hogy a műanyagot fogyasztható élelmiszerré konvertálják 3D-nyomtatás segítségével.

Anja Contractor szerint mikrogravitációs környezetben egy átalakított konténerbe kellene behelyezni a felaprított műanyagot, amely egy mesterséges baktériumokat tartalmazó bioreaktorba kerül. Itt a baktériumok megeszik a műanyagot és biomasszává alakítják, amit már 3D nyomtatóval lehet különböző formákká és textúrákká formálni.

A szakemberek szerint ez a megoldás a Földön is segíthet felszámolni az éhezést, egyúttal megoldaná a műanyagszennyezést is. Első számítások szerint az ötlet értéke valahol 500 millió és 1 milliárd dollár között van, ezért már céget is alapítottak a megvalósítására.

Falnád?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: