2023. 01. 11., Szerda, 10:25

Megtalálták a legokosabb kutyafajtát - És nem, nem a border collie az

Egy friss tanulmányban kognitív tesztek alapján mutatják be a legokosabb kutyafajtákat – írja az IFLScience.

Egy új tanulmányban a kutyusokat tesztek sorozatának vetették alá, hogy megállapítsák a kutyafajták közül melyik fajta a kognitív képességekkel legjobban ellátott. A második helyezett a border collie lett, ami meglepő lehet, hiszen a legtöbben ezt a fajtát ismerik a világ legokosabbjaként. 

Az intelligencia felmérése nehéz feladat, mivel az intelligencia különböző fajtái léteznek, még a kutyáknál is. Hogy megpróbálják reprezentálni a kognitív képességek széles skáláját, a tanulmányban több mint ezer kutyát vetettek alá a smartDOG kognitív tesztnek, amely a kutyák problémamegoldó képességét és stratégiáját, impulzuskontrollját, az emberi gesztusok olvasásának képességét, az emberi viselkedés másolásának képességét, memóriáját és logikus gondolkodását vizsgálták.

A labrador retriever például nagyon jó volt az emberi gesztusok olvasásában, de nem volt olyan jó a térbeli problémamegoldó képességben. Egyes fajták, például a shetlandi juhászkutya, szinte minden tesztben meglehetősen egyenletes eredményt ért el. 

A résztvevő kutyák között voltak border collie-k is, amelyek a legtöbb tesztben jól teljesítettek, azonban 9 ponttal megelőzték őket a belga juhászkutyák, ők a 39 pontból 35 pontot ért el a smartDOG kognitív teszten.

Neked milyen kutyád van?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: