2022. 10. 19., Szerda, 11:59

Na így már mehet a kemping - Ilyen csepp alakú sátrak sorakoznak a Japán erdőben

A tokiói székhelyű Yuko Nagayama & Associates építésziroda egy sor átlátszó, csepp alakú sátrat telepített a Japánban, Hokuto városában található fehér nyírerdőbe.

A sátrak méretét, magasságát és helyzetét a természeti környezet 3D-s szkennelése alapján határozták meg, például a fák helyzetét, az ágak irányát és a levelek terjedését. Így a környező zöld növényzet nemcsak a sátrak felületén, hanem azok kialakításában is tükröződik. Yuko Nagayama projektje arra törekszik, hogy kiemelje az erdőben állva és a környezetre felnézve szerzett élményt. Mivel egy sátor általában akadályozza ezt az élményt, a japán építészek azt találták ki, hogy a szerkezeteket teljesen átlátszóvá teszik.

Formájuk egyben a hagyományos japán, papírmaséból készülő keljfeljancsikat, az Okiagari Koboshi-babákat idézi.

A sátrak mindegyike kerek alakú, csúcsos tetejű, mint egy könnycsepp vagy a hagyományos Okiagari Koboshi japán baba. Minden sátor más-más irányba néz. Az építmények magasak, és ferde tetejük még távolról is kitűnik a fák közül.

 A könnycsepp alakú sátrakat egy fehér nyírfaerdőben állították fel, mindegyiknek megvan a maga funkciója és célja: az egyiket alvóhelyként, a másikat olvasósarkként lehetett használni. A sátorból nézve a szabadtéri táj egy kicsit elmosódik, vagy háttérbe szorul a fény ragyogása által, némileg misztikus jelleget kölcsönözve a hétköznapi látványnak. Mivel az áttetsző falak nem tudnak védelmet nyújtani a hideg ellen, a felhasználóknak hálózsákot kell hozniuk, ha ott akarják tölteni az éjszakát. 

Hangulatos!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: