2022. 10. 18., Kedd, 09:49

Vele vagy nélküle? Így hat a testedre, ha zokniban alszol

Na most kiderül, hogyan jobb.

Alapvetően két féle ember létezik: aki nem tud zokni nélkül aludni, és aki hallani sem akar róla. Most viszont kiderült, hogy az előbbiek tábora csinálja jól! A zokniban alvás számos előnye közé tartozik, hogy viselése segíthet a gyorsabb elalvásban, de emellett is egy rakás érv áll amellett, hogy miért érdemes zokniban aludni. Először is, senki sem szereti a hideg lábakat, ugye? Se te, se a párod. Kimondottan kényelmetlen és nem az az érzés, amitől mindjárt bealszunk. A jeges lábujjak még fel is rázhatnak kicsit, ezt pedig mindenki tudja, aki rúgta már le a takarót a lábacskájáról.

Azzal, hogy melegebbé tesszük a lábunkat, megnyitjuk az ereket, hogy segítsünk lehűteni a test többi részét.


Szervezetünk természetes módon csökkenti a testhőmérsékletet éjszaka, hogy segítsen elaludni. Ez a cirkadián ritmus részeként történik, ami egy 24 órás belső óra, amely az alvás-ébrenlét ciklusát irányítja. Ez az oka annak is, hogy a hűvösebb szobahőmérséklet jobb az alvás szempontjából. De ha a lábad túl hideg, a maghőmérsékleted valójában egy-két fokozattal magasabbra kapcsolhat, ez azért van, mert a szervezeted több véráramlást és ezzel járó hőt küld a központi területekre. Tehát mit tesz egy pár alvós zokni hozzáadása? Felmelegítik a lábadat, ellazítják és kitágítják az ereket, amelyek hidegben összeszűkültek. Így a jobb vérkeringés az egész testedben segít több hőt leadni a bőrödön keresztül.

Szóval gyorsabban és jobbat alszol ha felhúzód az alvóst, de ezen kívűl a hőmérséklet-szabályozással van kapcsolatban az is, hogy a zokni a menopauzával együtt járó, a nyugodt alvást jelentősen nehezítő kellemetlenségek enyhítésében is segíthet. Az éjszakai zokniviselés mindezek mellett segíthet megelőzni a Raynaud- szindróma tünetek megjelenését. Tehát 3:0 a zoknisoknak, plusz aki ötvözné a kellemest a hasznossal az lefekvés előtt kenje be hidratálókrémmel a lábát. A zokni ezt a nedvességet megtartja és hamarosan baba lábakon jársz majd. 

Fontos, hogy olyan zoknit válassz alvósnak ami nem szorít, amúgy mehet! 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: