2022. 09. 08., Csütörtök, 20:33

MKKSZ: 18 fokosra csökkenteni a középületek fűtését szabálysértő lehet

Reagált a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) arra a Kormányinfón elhangzott kijelentésre, amely szerint az állami intézményekben 18 fok legyen a fűtési minimum.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány arra kötelezi az állami intézményeket - a kórházak és a szociális intézmények kivételével -, hogy 25 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználást, valamint az állami intézményekben 18 fok legyen a fűtési maximum.

Erre a kijelentésre reagált az MKKSZ is, szerintük ugyanis ez a kijelentés egyrészt szabályt sért, másrészt pedig egészségügyi kockázatokat is jelent. Boros Péterné, a szervezet vezetője a HVG.hu-nak nyilatkozott:

Ez az intézkedés szabályt sért, mert ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy ez a 18 fok az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent.

A szakszervezet ezt azzal indokolja, hogy a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló törvény kimondja, hogy “(4) Zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszakoktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 m magasságban, ülő munkánál 0,5 m magasságban a 2. számú melléklet szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani", ami hideg évszakban biztosítandó 20–22 °C léghőmérsékletet jelent.”.

18 fokban azért már csak elkell majd egy pulcsi.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: