2022. 08. 30., Kedd, 09:00

Meghalt Santana, a Fővárosi Állatkert zsiráfja

Santana a budapesti állatkert legidősebb, és egyben Európa egyik legkorosabb zsiráfja volt.

Hétfőn tette közzé a szomorú hírt a Fővárosi Állat- és Növénykert, hogy Santana, a legidősebb zsiráfjuk hétvégén meghalt. A zsiráf 25 éves volt, Európa egyik legidősebb állata volt a fajtársai között. Mint írják, bár az állatkerti állatok általában tovább élnek, mint vadonbeli fajtársaik, természetesen ők sem örök életűek. Ezért időről időre előfordul, hogy a kisállatok születése, egy-egy új, érdekes közönségprogram, fejlesztés vagy figyelemreméltó természetvédelmi, szakmai eredmény mellett kevésbé vidám történésekről, így egy-egy állat elvesztésének szomorú híréről kell beszámolniuk.

Különösen nehéz ez akkor, amikor egy népszerű, sokak által kedvelt állatról van szó, akiről esetleg munkatársaink évtizedeken át gondoskodtak, és így sokunk szívéhez állt közel. Ez a helyzet Santana esetében is, aki a mostani hétvégén hagyott itt minket.

Santana 1996. július 22-én született a csehországi Liberec állatkertjében, és egyéves korában került Budapestre. Termékeny zsiráfanyaként az évek során számos utódnak adott életet és nevelt fel sikeresen. Persze miután már a húszéves életkort is betöltötte, egyre gyakrabban voltak érzékelhetőek annak jelei, hogy Santana már idős korba lépett.

A zsiráf a maga bő 26 évével, ha nem is rekorder, tekintélyes kort ért meg. Az Állatkert megemlíti, hogy összehasonlításként elég, ha arra utalnak, hogy az európai állatkertekben élő több száz zsiráf közül alig egy tucat akad, aki még az 1990-es években született, és közülük is a legtöbben 1996 nyarát követően, tehát már Santana után látták meg a napvilágot.

Nyugodj békében Santana!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: