2022. 08. 29., Hétfő, 20:04

Ősztől 40 százalékkal is drágábbak lehetnek a nyelvtanfolyamok

Idén ősztől csak úgy, mint bármi más, a nyelvtanfolyamok is jelentősen drágulni fognak, így mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik valamilyen idegen nyelvet akarnak majd tanulni.

Az Eduline számolt be arról, hogy a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint a jóval drágábbak lesznek a nyelvtanfolyamok idén ősztől. A drágulás akár 30-40%-os is lehet, az okai között pedig nem csak az infláció és a jelenlegi gazdasági helyzet okolható, hanem a KATA-törvény és a felsőoktatási-törvény átírása is.

Az oktatási szakportál azt írja, a 30 órás kurzusok ára jelenleg 45 és 70 ezer forint között mozog, a 60 órás tanfolyamok díja azonban akár a 90 ezer forintot is elérheti - az ár a csoport létszámától, az oktatás intenzitásától is függ. A csoportos tanfolyamok még így is sokkal kedvezőbb árúak, mint a magántanárok órái: 5 ezer alatt alatt nem nagyon lehet magánórát venni. Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) elnöke elmondta az Eduline-nak, hogy:

Könnyen lehet, hogy a nyelvvizsga-felkészítő tanfolyamok veszélybe kerültek, de azt még nem lehet látni, hogy összességében mekkora visszaesést fog okozni a kormány döntése. Hozzátette: a céges megrendelőknél még növekedés is várható, hiszen a munkavállalóik nyelvtudása az ő üzleti növekedésüknek is előfeltétele. Viszont a katatörvény módosítása miatt már a nyelvtanárok sem adózhatnak kedvezményesen, ha céges oktatást is vállalnak, ezért ezek a kurzusok is drágábbak lesznek.

Ti terveztek valamilyen nyelvoktatásra menni ősztő?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: