2022. 08. 19., Péntek, 11:45

Skócia az első ország, amely ingyenes menstruációs termékeket biztosít hétfőtől

A skóciai önkormányzatok és oktatási szolgáltatók kötelesek a menstruációs termékeket ingyenesen elérhetővé tenni mindenki számára, akinek szüksége van azokra.

Skócia lesz az első ország a világon, amely megvédi az ingyenes menstruációs higéniai termékekhez való hozzáférés jogát egy új törvénnyel, amely hétfőn lép hatályba. A skót parlament 2020 novemberében egyhangúlag elfogadta a Period Products (Free Provision) törvényt. A jogszabály törvényes joggá tette a szaniter termékekhez való ingyenes hozzáférést a középületekben. Vasárnap Shona Robison szociális igazságügyi miniszter megjegyezte, hogy az emberek jelenleg nehéz döntések meghozatalára kényszerülnek a megélhetési költségek válsága miatt.

Skóciában mindenkinek ingyenesen elérhetővé tették a menstruációs termékeket

Skóciában mindenkinek ingyenesen elérhetővé tették a menstruációs termékeket

Skóciában törvény biztosítja a menstruációs higiénés termékekhez való ingyenes hozzáférést mindenkinek, akinek szüksége van rá.

Az ingyenes időszakos termékekhez való hozzáférés biztosítása alapvető fontosságú az egyenlőség és a méltóság szempontjából, és megszünteti a hozzáférés pénzügyi akadályait - mondta  Shona Robison.

3 nap szabi – Spanyolországban bevezetik a menstruációs szabadságot

3 nap szabi – Spanyolországban bevezetik a menstruációs szabadságot

A Cadena Ser rádióállomás által nyilvánosságra hozott reformtervezet szerint Spanyolország lesz az első nyugati ország, amely felkínálja a menstruációs szabadságjogát, amelynek értelmében a nők menstruációs szabadságot kapnak.

Az úttörő jogszabály értelmében a helyi tisztviselők és oktatási szolgáltatók kötelesek a menstruáciüs termékeket ingyenesen elérhetővé tenni bárki számára, akinek szüksége van rájuk.

Példás!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: