2020. 11. 25., szerda, 11:01

Skóciában mindenkinek ingyenesen elérhetővé tették a menstruációs termékeket

Skóciában törvény biztosítja a menstruációs higiénés termékekhez való ingyenes hozzáférést mindenkinek, akinek szüksége van rá.

Skócia a világon az első ország, ahol ingyenessé tették a tamponokat és a tisztasági betéteket, ezzel is küzdve a menstruációs szegénység ellen. A közigazgatás helyi szerveinek mostantól kötelezően biztosítani kell ingyen elvihető termékeket mindenki számára, akinek szüksége van rá. Már februárban lehetett hallani erről a törvénytervezetről, most azonban meg is szavazta ezt a skót parlament, a jogszabály alapján így a menstruációs termékek gyártóit a költségvetésből kompenzálnák az ingyenes termékekért.

 

Sajnos Magyarországon is nagyon nagy baj a menstruációs szegénység, ugyanis itthon ma öt nőből egyet biztosan érint ez a súlyos probléma. 

A menstruációs szegénység elleni küzdelemért indított adománygyűjtő kampányt a Food Not Bombs Budapest, akiknek céljuk, hogy minél több rászoruló nőnek segítsenek ezen a téren. Szeretnék, hogy ez a téma igenis éljen a köztudatban, és tudjuk, hogy a hajléktalansággal és mélyszegénységgel a menstruáció nem szűnik meg. Az adománygyűjtés kapcsán kizárólag betéteket és nedves törlőkendőket várnak, további részletek itt olvashatók a kampányról.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: