2022. 05. 30., Hétfő, 10:47

90-110 millió forint a Balaton partján kínált nyaralók átlagára

Két év alatt megduplázódtak az ingatlanárak a Balatonnál, mind a tó déli és az északi partján is brutális összegekkel kell kalkulálnia annak, aki ingatlant szeretne vásárolni.

Drágul minden, ez nem újdonság, de a Balaton partján igencsak megugrottak az ingatlanárak. A Világgazdaság számolt be arról, hogy idén csúcs közelben járnak a balatoni ingatlanárak, mint írja a portál az ingatlan.com adatai alapján, 90-110 millió forint a tó északi és déli partján kínált nyaralók átlagára, a négyzetméterárak pedig több településen egymillió forint körül járnak.

Az elmúlt két évben megduplázódott, vagy annál is nagyobb mértékben nőtt meg a kínálati átlagár a „magyar tenger” partjainál. Ennek egyik okát a covid miatt bezártságban és az abból fakadó tényezőkben találták az elemzők. Ami érdekesség, hogy az igazán brutális áremelkedés nem az első hullámában jött, hanem az azt követő évben, 2021-től indult be igazán. Az északi parton az átlagárak valamennyivel szolidabbak, aminek oka, hogy ott jóval nagyobb az árkülönbség az egyes települések között. A portál településekre bontva is megvizsgálta az árakat, ez alapján pedig a következőket írták az északi részről:

Egyértelműen az északi-parti Tihany a legdrágább Balaton-parti város, ahol most 1,8 millió a a négyzetméterenkénti kínálati átlagár, az ottani eladó nyaralóké pedig 381 millió forint. Kiemelkedő árú luxusingatlanok miatt kerülhetett be Vászoly és Paloznak az élbolyba a jelenlegi hirdetésekben szereplő 360, illetve 319 milliós átlagárral. A legdrágább ingatlanokat kínáló északi-parti települések listáján most például Alsóörs, Balatonakarattya, Balatonfüred, Balatoncsicsó, Balatonalmádi szerepel többek közt Dörgicse és más különleges adottságú helyek között.

De még milyen jó, hogy ilyen gyorsan és erősen növekednek a bérek is, nem…?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: