2022. 05. 12., Csütörtök, 21:19

Ezt idén sem ússzuk meg - Ma van péntek 13

Megszámlálni sem lehet mennyi babona lengi körül ezt a napot, de mégis honnan ered?

 Péntek 13-a az a rettegett nap, amelyet rengeteg babona, félelem és furcsaság övez, és a baljós kombinációnak sokféle történelmi és bibliai szálra visszavezethető magyarázata van. A babona már az korai időkben megvetette a lábát, de igazán a 20. században vált monumentálissá a jelenség.

A bibliai vonatkozás tekintetében már a kezdetekkor elromlott valami: egyes feltételezések szerint Ádám ezen a napon esett kísértésbe és Káin is pénteken ölte meg Ábelt. A péntek Jézus keresztre feszítésének napja is volt, az utolsó vacsorán pedig Júdás volt az a személy, aki 13.-ként ült az asztalhoz.

Egyesek szerint IV. Fülöp király lehetett a ludas, aki 1307. október 13-án, pénteken tartóztatott le több száz templomos lovagot, akiket máglyán/kínzókamrában végeztek ki. Míg mások Gioacchino Rossini zeneszerző halálával kapcsolják össze, szerintük ugyanis nem véletlenül halt meg november 13-án, pénteken, pontosan tizenhárom barátja között. 

Érdekesség továbbá, hogy a Kennedy Űrközpontból az Apolló 13, 13 óra 13 perckor emelkedett a magasba, de sohasem jutott el a Holdra és bár a legénység megmenekült, az csak a bravúros mentőakciónak volt köszönhető.

Vannak országok, mint Anglia és Amerika, ahol hihetetlen mértékben félik ezt a napot, olyannyira, hogy a szigetországban sokan a négy fal között maradnak legszívesebben, biztos, ami biztos, ne történjen semmi tragédia. Amerikában pedig esetenként olyan mértékűre fokozódott a fóbia, hogy több épületben a 12. emeletet a 14-es követi, ugyanígy kimarad az utcaszámok közül is a 13-as, de akár bizonyos replülőtársaságok gépein sem találunk ezzel a számmal jelölt sort. A 13-as számtól való rettegésre léteznek extrém és egyedi példák is: a BMW müncheni székházában sincs 13. emelet vagy a Mercure Budapest Korona szállodájában nem létezik ilyen számú szoba. 

A babona az évtizedek alatt konkrét fóbiává is kinőtte magát, melyet a földi halandóknak kimondhatatlan és leírhatatlan triszkaidekafóbiának neveztek el (triszkaideka – tizenhárom és fóbosz – félelem) és a tizenhármas számtól való félelmet jelenti. 

Szép számmal sorakoznak olyan országok is, ahol homlokegyenest mást gondolnak erről a napról, ilyenek a kelet-ázsiai országok, nekik a 4-es szám a rettegett, míg Olaszországban a péntek 17-től félnek, Kínában pedig kifejezetten szerencsés napnak tartják.

Ha mindezek után tutti biztosra akartok menni, szórjatok sót a hátatok mögé és mindenhova bal lábbal lépjetek be.

Tegye fel a kezét, aki péntek 13-a hallatán legalább egy pillanatra nem érez egy kis furcsa gyomorszorító érzést.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: