2022. 05. 12., Csütörtök, 10:41

Egyre kevesebb magyarnak van félretett pénze – Egy év alatt 9 százalékkal kevesebben tudtunk félretenni

Országos kutatás vizsgálta a magyar családok pénzügyi helyzetét és megtakarításait.

A BÁV Zálog áprilisban egy reprezentatív kutatás során mérte fel a magyar lakosság pénzügyi helyzetét, pontosabban a megtakarításait. Az eredmények szerint egy év alatt 9 százalékkal, 40 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik nem rendelkeznek semmiféle pénzügyi tartalékkal. A legtöbb megkérdezett esetében a meglévő megtakarítások is csupán néhány hónapra elegendő tartalékot jelentenek.

A megkérdezettek közel 70%-a érzi úgy, hogy az áremelkedések jelentősen rontják anyagi helyzetüket. 10-ből 8 válaszadó esetében a fizetésük már nem követte az infláció növekedési ütemét.

Tavaly még 398, idén már 753 a száraztészta – Több mint 50 százalékkal drágultak az élelmiszerek

Tavaly még 398, idén már 753 a száraztészta – Több mint 50 százalékkal drágultak az élelmiszerek

A kávé, a tojás és a paradicsom is óriási mértékben drágult az elmúlt évben.

A válaszadók egyharmada továbbra is készpénzben tartja a megtakarításait, azonban már 9 százalékkal kevesebben, 20 százalék tartja ezt bankbetétben. Az államkötvények és részvények kedveltsége ennél is nagyobbat esve egy év alatt megfeleződött. Az értéktárgyak ugyanakkor rendkívül népszerűek: a válaszadók 19%-a rendelkezik adott esetben pénzzé tehető ékszerrel, nagy értékű karórával, műtárggyal vagy például az egyre népszerűbb befektetési célú aranytömbbel.

Az idei kutatás eredményei azt mutatják, hogy az első félévben a családi költségvetést további jelentős kiadások is terhelik: az otthonok komfortosabbá tétele, az egészségügyi kiadások, de a családi események is sokba kerülnek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: