2021. 11. 29., Hétfő, 11:44

Későbbi órakezdést javasol az iskolákban a Magyar Alvás Szövetség

Az alvási mutatók romlása, melyet a Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató legutóbbi közös felmérése is megerősített, sajnos az általános- és középiskolás gyermekek körében is jellemző. Sokkal jobban oda kell figyelnünk az életmód, és különösen a pandémia okozta változások alvást befolyásoló következményeire a gyermekek és a fiatalok körében.

Ezek a korosztályok egyre kevesebbet alszanak, és az alvásuk minősége is rosszabbodott, amit mindenképpen figyelembe kell venni az életmódjuk, a napirendjük alakításánál, különben pszichés és testi fejlődésük vonatkozásában is visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el. Egy, a közelmúltban az amerikai Sleep Foundation által közzétett tanulmány szerint a későbbi iskolakezdés nem csak a diákok javát szolgálja, hanem lehetővé teszi a szülőknek, is, hogy többet pihenjenek.

Sarah Shoen tanulmánya megállapította, hogy például a középiskolás diákok szülei akár 60 órányi plusz alvást is elérhetnek egy tanév során, ha az iskolakezdés időpontját 70 perccel eltolják.

Kisebb eséllyel lesz szívbeteg, aki este 10 és 11 óra között fekszik le aludni

Kisebb eséllyel lesz szívbeteg, aki este 10 és 11 óra között fekszik le aludni

Az Egyesült Királyság Biobank tanulmányában 88 026 ember vett részt, a résztvevők 43 és 79 év közöttiek voltak.

Mind az általános-, mind a középiskolák tanórái legkorábban reggel 8:30-kor kezdődjenek el, javasolja az Amerikai Alvógyógyászati Akadémia, amihez elsők között csatlakozik a Magyar Alvás Szövetség is.

A mindennapi hazai pedagógusi tapasztalatok is azt erősítik, hogy a nulladik, illetve a 8 órát követő első tanóra hatékonysága csekély.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: