2019. 09. 11., Szerda, 10:04

Az érem másik oldala

Fedél nélkül maradt egy idős házaspár, a Domus mellett húzták meg magukat - Segítsünk rajtuk! - ezzel a címmel intéztük felétek egy felhívást szombaton. Cikkünk egy idős házaspárról szólt, akik az utcára kerültek albérletükből, és a Domus parkolóban húzták meg magukat. Túlzás nélkül állíthatjuk, egész Kaposváron sőt, országokon átívelő összefogásnak lehettünk tanúi, pár órán belül rengetegen kerestétek fel őket, ki étellel-itallal, ki szállással vagy pénzzel. Örömkönnyek szöktek szemünkbe, ahogy folyamatosan érkeztek az adományokról szóló hírek, láttuk, hogy fog össze a város ezért a két emberért. Aztán befutott pár érdekes komment és telefonhívás, melyek szépen lassan elkezdték árnyalni a happy enddel végződő sztorit, míg végül összeállt a kép. 

Ahogy minden jóérzésű embernek, nekünk is az volt az első reakciónk a Domusnál fázva ácsorgó idős párt látva, hogy mindegy, miként kerültek ide, segítenünk kell rajtuk. Elmondtuk nekik, hogy lehetőségünkben áll sokakhoz eljuttatni szorult helyzetüket, megkértük őket, meséljék el, hogy kerültek utcára. A pár férfi tagja kissé tört magyarsággal elmondta, hogy 4 éve laktak a 48-as Ifjúság útjai albérletükben, melyet nem tudtak fenntartani, segítséget senkitől nem kaptak, így egyik pillanatról a másikra az utcára kerültek. Azt mondták, bármilyen átmeneti szállásnak nagyon örülnének, de jelenleg élelemre sincs pénzük. 

Ami a felhívás után történt az tényleg megindító volt, percről-percre érkeztek az olvasók és ismerősök üzenetei, hogy sorban állnak a parkolóban, ki-ki a lehetőségéhez mért adománnyal. Ha van valami, ami visszaadja a hitet az emberi jóság létezésében, az egy ilyen momentum. Estére már nem találtuk őket a parkban, így biztosak voltunk benne, hogy jó helyen vannak. 

Először a cikk alatti kommentek között jelent meg pár, melyek kérdéseket vetettek fel bennünk, íme néhány ezek közül:

Miután a szerkesztőségben felmerült, hogy hosszútávú segítséget is nyújthatnánk a párnak úgy gondoltuk, utánajárunk mi az igazság a fenti kommentekből.

Kiderült, hogy Attila nevű olvasónk sajnos jól ismeri a történetüket, és nem sok igaz abból amit elmondtak nekünk. A pár hölgytagja spanyol származású, a férfi Romániából származik, és feltehetőleg már hosszú évek óta folytatják ezt az életvitelt. Egy nagyszívű kaposvári hölgy már jó ideje a szárnyai alá vette őket, ruhával, élelemmel, pénzzel és szállással segítette őket, utoljára nyár elején szerzett nekik szállást a Lonkahegyen, ahol szívességi lakáshasználóként lakhattak. Ahogy Attila írja - és ismerősünk is alátámasztotta - nem igazán tettek azért, hogy viszonozni tudják a szívességet, és a közösségi együttélés alapvető normáit sem mindig vették figyelembe. Egy nap aztán minden szó nélkül eltűntek, egy levelet hagytak csupán hátra, hogy Spanyolországba mentek, egy hónap múlva visszajönnek, de azóta sem látták őket a háznál.

Egy másik olvasónk, aki azzal a szándékkal kereste fel őket cikkünk nyomán, hogy albérlethez segítse őket, (melyből végül "csupán" pénzügyi támogatás lett) azzal távozott tőlük, hogy közölték vele, már megvan a jegyük Spanyolországba.

Mindezek ellenére azt gondoljuk, segítse őket továbbra is bárki belátása szerint, hiszen senki sem érdemli meg, hogy ennyi idősen éhesen és fedél nélkül kelljen töltenie az éjszakát. És segítsetek másnak is, ha is lehetőségetekben áll, hiszen nem tudhatjátok hogyan került abba a helyzetbe amiben van. Ellenben nem árt ha megismeritek a történetüket, mert sajnos nem mindenkin lehet segíteni hosszútávon.

Nem azért született ez a cikk, hogy megingassunk benneteket abban, hogy segíteni jó, épp ellenkezőleg: azzal a szándékkal szerettük volna megosztani veletek, hogy megőrizzétek a hiteteket abban, hogy össze tudunk fogni. Sokkal fontosabb náluk az az összefogás, aminek tanúi lehettünk, és a tény, hogy rengeteg jó ember van ebben a városban. 

Egyúttal szeretnénk bejelenteni, hogy Nagy Kaposvári Összefogás adománygyűjtő akciónkat egész évesre bővítjük, és minden hónapban egy rászoruló embernek/családnak/szervezetnek fogunk gyűjteni. Bízunk benne, hogy ugyanúgy támogatásra találunk ezzel nálatok, mint az elmúlt napokban. 

Hamarosan jövünk a részletekkel.  

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: